• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

САС прекрати делото за отнемане имоти на Христо Бисеров

САС прекрати делото за отнемане имоти на Христо Бисеров

/КРОСС/ Делото за конфискация на имоти срещу бившия зам.-председател на 42-то народно събрание от квотата на ДПС Христо Бисеров и семейството му бе прекратено от Софийският апелативен съд (САС), съобщи "Лекс".

Според мотивите на магистратите гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС).

Това е записала в определението си по делото председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева. Тя е докладчик по делото срещу Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков.

Апелативният съд осъжда КПКОНПИ да плати на Бисерови и разноски за 51 900 лева, които първата инстанция е отказала.

Според съдия Дончева промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз. Според промяната в ЗПКОНПИ - дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация.

Магистратите от САС са приложили разпоредбите по евродирективата, която има преимущество пред националното право. Според директивата "конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление".

В случая с Бисеров след дългогодишни дела се оказа, че престъпление няма. Бившият депутат бе оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

В определението на съда се казва, че приетата от депутатите разпоредба не транспонира правилно Директивата, нито съответства на духа, принципите и минималните стандарти, заложени в нея.

Спешните промени в закона за конфискация бяха предизвикани от тълкувателно решение по дело №4/2016 г. на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Тогава върховните магистрати приеха, че конфискацията е недопустима след прекратяване на наказателното производство. И в мнозинството си също се позоваха на Директива 2014/42/ЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Значи хем отърва кражбата, а и ще му платят неустойка, тъй като изземването противоречи на еврогейския съд?!? А некой да ми каже има ли справедливост и в къв кенеф се набутахме.

22.06.2019 00:21:57

Анонимен

На територията няма управляващи виновни, дори за убийство, камоли за кражби.

21.06.2019 17:35:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.