• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Моника Маковей: Борисов няма намерение да се бори с корупцията

Моника Маковей: Борисов няма намерение да се бори с корупцията

/КРОСС/ „Лъжа. Пълна лъжа", каза румънският евродепутат Моника Маковей в коментар на оценката на премиера Борисов, че борбата с корупцията в Румъния се свежда до политически гонения.

„На Румъния ще й видите правосъдната система. Бях там, видях - не се случва нищо, различно от политически гонения", каза българският министър председател в интервю за BTV преди две седмици.

„В Румъния се разследват политици от всички политически партии и особено когато делото стигне до съда, до задържане, обиск, доказателствата се огласяват. Така хората виждат, че има доказателства. Тук не става въпрос за някаква политическа мъст - сигурна съм, че така се оправдават и политиците в България", посочи Маковей.

„Освен лъжа, казаното от Борисов е лош знак - знак, че няма намерение да води борба срещу корупцията в България. Най-ефективно би било да се хване за работа и да направи това, както направихме ние в Румъния. Трябва да спрат да крадат, да спрат корупцията и финансовите измами, прането на пари. Политиците трябва да спрат да го правят, а тези, които са го правили, да бъдат наказвани", каза тя. По думите й първата стъпка към това е да се намери добър прокурор - твърд човек, който няма да се поддаде на натиск, корупция и шантаж.

Името на Маковей стана нарицателно заради битката срещу политическата корупция в Румъния, която започна по времето на мандата й като министър на правосъдието.

„Когато Траян Бъсеску ме покани за министър, мотивите му бяха, че съм надпартиен човек и никой от политическата класа няма да ме моли за услуги. Така приех поста. Дотогава в Румъния нямаше политическа воля за борба с корупцията. Имахме Агенция за борба с корупцията, но тя не се занимаваше с висшите етажи на властта, а с кондукторите по влаковете и студентите, които се возеха без билети. Започнахме с тригодишен план за борба с корупцията, в който написахме, че ще създадем специална структура, ще направим случайно разпределение на делата. Впоследствие създадохме една нова агенция, която обследваше политици от всички политически партии, променихме законодателството и конфликтът на интереси стана престъпление в Румъния. След това с инат започнах да прилагам всички мерки. В началото всичко трябваше да се прави бързо. Мина в правителството, но не и в парламента. Трябваше да преговарям с депутати, които днес вече са в затвора", посочи Маковей.

„В началото никой не вярваше, че Националната дирекция за борба с корупцията ще работи така, както работи днес. Заведох дела не само срещу опозицията, а и срещу тези, които са на власт. Виждах шок по лицата на хората, които управляваха. Казах им, че всеки, независимо от партийната му принадлежност, ще бъде разследван. Предложих независимо лице за шеф на агенцията за борба с корупцията. Лично го изпитвах с психолог. Оттук започна всичко. Важна е не институцията, а подходящият човек. Щом се краде много, има голяма корупция. Нека да не се лъжем, имаме корупция. Щом хващат шефа на борбата с корупцията, значи така трябва", посочи Маковей

Маковей призна, че би приела да стане правосъден министър на България, но никой досегане я е потърсил. „Има ли в България политик, който иска да направи нещо? Питаха ме дали бих се съгласила да бъда правосъден министър на България - отговорих „да", но никой не ме потърси. Не искат да бъдат разследвани. Борбата с политическата корупция е парадокс - те трябва да се съгласят да се борят срещу себе си, защото те ще са жертвите", отбеляза тя и допълни: „Много е лесно да обясняваш казваш, че искат да те вкарат в затвора, защото си политически неудобен".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.