• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

В БНТ всичко можем да си правим сами

В БНТ всичко можем да си правим сами

/КРОСС/ "БНТ ще се въздържа от външни продукции, защото има капацитета да прави предавания сама", заяви в сутрешния блок на ръководената от него медия Емил Кошлуков. Твърдението му бе във връзка с темата за сваленото от ефир арт предаване „Умно село“. Според генералния директор, всеки продуцент в новините на БНТ може да прави такова предаване, защото познава същите хора и вирее в същата среда.

Кошлуков отговори и на писмото на проф. Емил Павлов, подписано от 40 интелектуалци, с думите:

„Не коментирам продукта – брилянтен е. Но 20 години един и същи човек прави едно и също предаване, в една и съща телевизия… Идеята е да развиваме и нови. Какъв договор да направим – за 40 години?“.

Националната телевизия може да прави всякаква документалистика със собствени сили, без да се налага да използва външни продуценти, добави Кошлуков.

Точно по този начин – със собствени ресурси – БНТ ще възстанови и традицията на телевизионния театър, стана ясно от разговора в студиото. Телевизията вече работи в тясно сътрудничество с Народния театър и неговия директор Мариус Донкин. Идеята на Кошлуков е не просто да се заснемат постановките на националната трупа, но и да се направят 10 серии, свързани с историята на културната институция.

„Аз искам да направим сътрудничество с културните институции. Ние не сме видеооператори на сватба – да, ще снимаме театри, но ако ме питате мен, трябва да направим разказ за театъра. Трябва да имаме 10 минисерии за Народния театър. Първа серия: лека възстановка, спира карета, рединготче, Вазов влиза. Той е влизал, там е бил, гледал. Втора серия: Фердинанд, студенти дюдюкат. Народният театър е част и от политическата история, не от културната. Същото трябва да стане и с операта, и с балета, и с Историческия музей“, обясни генералният директор.

Стана ясно още, че в програмата на БНТ влизат няколко нови предавания. Едно от тях е разследващото „Следите остават“ с Богдана Лазарова. Първият му брой е посветен на фалшивите болнични. Стартира и разширена репортажна рубрика „След новините“. Този уикенд зрителите ще могат да видят подробности около водната криза в Перник.

Предвидената за 11 януари премиера на новото шоу „Събота вечер с Дони“ няма да се състои на обявената дата. Според Емил Кошлуков, пилотният брой има нужда от „доизкусуряване“ и затова излъчването му ще бъде отложено.

За да не натоварва бюджета си, БНТ ще поиска двете дъщерни програми БНТ 2 и БНТ 3 да бъдат свалени от мултиплекса. Така те вече няма да се излъчват като ефирни телевизии.

Правният екип на БНТ работи заедно с Министерство на културата, Министерство на финансите и Комисията за медии към Народното събрание по промяната на Закона за радио и телевизия, която ще позволи да се прецизира и увеличи бюджета на обществената медия, добави Кошлуков. По думите му, БНТ може да се откаже да излъчва реклами, но трябва да извоюва възможност за продуктово позициониране дори в новините.

Предстои създаването на „БНТ академия“ – програма за обучение на кадри – със съдействието на няколко висши учебни заведения и Европейския съвет за радио и телевизия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.