• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Модерен софтуер за измерване на костната плътност инсталираха в горнооряховската болница

Модерен софтуер за измерване на костната плътност инсталираха в горнооряховската болница

/КРОСС/ В Северна България вече има две болници, които измерват костната плътност с помощта на модерен скенер и прецизен софтуер. Най-скоро въведен е софтуера в горнооряховската болница, информира Дарик радио.

Към компютърния томограф в Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Свети Иван Рилски" - Горна оряховица, е инсталиран модерен софтуер за остеоденситометрия. Остеоденситометрия е медицинския термин за измерване на костната плътност. Така всеки, който се е подложил на изследване на костната плътност, ще може да разчита на прецизни резултати.

„Този метод дава далеч по-бързи и точни резултати. Облъчването при него е също много малко - колкото при обикновена рентгенова снимка", коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението.

Седмица преди да бъде инсталиран софтуера, лекарите са били обучени как да си служат с него. Откакто е пуснат в действие (преди около 4 дни) са се прегледали повече от 15 човека. Отделно има и много записани, които чакат своя ред.

Доктор Дачева обясни, че всеки, който е преминал изследването ще получи резултатите на диск или на хартиен носител. За да се проследява състоянието на всеки един пациент ще бъде създадена и картотека, в която ще се пазят резултатите от предишни изследвания.

Факт е, че има нужда от точно изследване на костната плътност, тъй като остеопорозата е третото по разпространение смъртоносно заболяване в света. Първите две места са за заболявания, свързани със сърцето и кръвоносните съдове, артерии и т.н. (в това число и високото кръвно), както и онкологичните заболявания. Нищо чудно след време остеопорозата да се предвижи напред, и да заеме едно от челните места. Това ще се случи, заради застаряването на населението и увеличената продължителност на живота.
Разходите за лечение на това заболяване са огромни

Затова превенцията на остеопорозата е от значение, както и навременното „хващане" на болестта.

Тихата епидемия, както наричат остеопорозата, ще лиши от мобилност много хора в следващите няколко десетилетия. И не само това - тя ще бъде и причина за тяхната смърт, ако не се открие навреме, не се лекува, или не се изпълнява превенция.

Възрастните хора са най-застрашени. С напредването на възрастта, и с появата на остеопорозата, костите изтъняват и започват да се чупят. Най-често, в случай на травма, се чупи шийката на бедрената кост. Пострадалите не могат да се движат, залежават се и по този начин се развиват, свързани със залежаването, неприятни заболявания.

Повече от 80% от случаите на пациенти с остеопороза, и последвало залежаване, загиват. Рисковите фактори за промени в костната плътност са най- вече: старческата възраст и състоянието след менопауза. Остеопорозата е заплаха и за хора с определени ендокринни заболявания. Такива са диабет, Базедова болест, левкози, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, ревматоиден артрит. Някои медикаменти също променят костната плътност. Продължителното лечение с кортикостероиди и тиреоидни хормони трявба да бъде съпроводено с редовно изследване на костната плътност. Определено значение, и при това заболяване, играе наследствеността. От остеопороза са заплашени най-вече жени с грацилно телосложение с фина костна структура.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.