• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Ако само имитираме промяна в правосъдието, последиците ще са много тежки

Ако само имитираме промяна в правосъдието, последиците ще са много тежки

/КРОСС/Сигналите от Брюксел, че предстоящият евродоклад няма да е толкова критичен за България, колкото се очакваше, не бива да успокояват управляващите, защото това би било фатално. За това предупреди лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Много тежки ще бъдат за нас последиците, ако ни дедисциплинира докладът, ако ни успокои и решим, че можем да имитираме промяна, защото е ясно, че и в управлението на правосъдието, и във високите етажи на политиката, желанието за имитация и за липса на същинска реформа е значителна", каза Кънев пред БНР. По думите му, много от неговите колеги в парламента предпочитат нещата да останат каквито са и се стремят към формални промени. Според Кънев обаче, ако се хлъзнем по тази посока, последиците ще бъдат много тежки, защото положението в България е критично, правосъдието е в много дълбока криза и промяната в него е преди всичко наша, вътрешна насъщна нужда, а не на Европейската комисия.

От думите на Кънев стана ясно, че и реформаторите се отказват окончателно от идеята за връщането на стария статут на Висшия съдебен съвет (ВСС) като непостоянно действащ орган. Миналата седмица парламентът подкрепи актуализираната стратегия за съдебна реформа с голямо мнозинство, но за да се стигне до него бяха нужни и гласовете на БСП. Така се стигна до компромис и до т.н. поправка "Миков" след искането на председателя на социалистите Михаил Миков. Поправката включваше изрична точка, според която ВСС остава постоянно действащ. Радан Кънев направи уточнение днес, че този компромис не изключва разделянето на ВСС на колегии, а само статута му на постоянно действащ.

"Видя се, че не може да се събере мнозинство, дори и обикновено, за решение ВСС да престане да е постоянно действащ орган. Имаше различни мнения дори в групите на ГЕРБ и на Реформаторския блок, включително и министър Христо Иванов не отдаде голямо значение на подобна промяна, тъй като има много за и против", обясни Кънев.

За да намери подкрепа за бъдещи конституционни промени, Реформаторският блок е склонен да направи големи жертви, но според Кънев три неща не подлежат на компромис и пазарлък - по-независим съд, по-отчетна прокуратура и в крайна сметка по-справедлива съдебна система.

Относно безпрецедентното забавяне с избора на нов съдебен инспектор и изтичането на поредния срок за номинации, Радан Кънев изтъкна, че и в момента има достойни кандидатури в лицето на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова. По думите му, би било добре депутатите да се обединят около една от кандидатурите, защото инспекторатът е изгубил инерцията си. Кънев каза, че реформаторите няма да издигат своя кандидатура, но биха подкрепили и някоя нова, ако тя получава широко доверие.

"Трябва да започнем да връщаме авторитета на инспектората, защото комбинацията от дългия престой на досегашния главен инспектор в оставка във висящо положение и от доста игри вътре във ВСС, които отнемаха по същество правомощия, доведе до това инспекторатът да загуби инерцията, която имаше преди няколко години, когато свърши много добра работа", каза още лидерът на ДСБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

До кога имитиране ? До кога ?

27.01.2015 13:11:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.