• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Старозагорската митрополия събира дарения за Шипченския манастир

Старозагорската митрополия събира дарения за Шипченския манастир

/КРОСС/ Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир. Под северната й фасада мястото е ограничено за посетители. Специалисти заявиха, че конструктивното състояние на кулата, която е изградена преди 120 години от тухли е тревожно. Храмът е паметник на културата от национално значение. Тя е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта. Изграден по инициатива на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева. Средствата за изграждането са набрани от дарения. Строежът завършва през 1902 под ръководството на руски архитекти. През 2003-та година, руска компания извърши повторно позлатяване куполите на храма. Влагата и вибрациите от камбаните рушат уникалната кула на камбанарията. Голямата 12 тонна камбана не се бие, за да не се увеличат щетите.

Експертиза на кулата е правена от експерти на института по архитектура. Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура, като тези с които е построена.

От Старозагорската митрополия обявиха дарителска кампания за ремонта и възстановяване блясъка на уникалната църква в Шипка.

Банка ДСК, Ст. Загора,

Фонд „Църкви и Манастири"

IBAN: BG84TSA93000005734285

BIG: STSABGSF

с изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово" - Шипченски манастир.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.