• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Културата трябва да е национален приоритет

Културата трябва да е национален приоритет

/КРОСС/ Европейската столица на културата предизвика празник, изказа мнение пред БНР Диана Андреева – директор на Националната обсерватория за икономика на културата, по повод вчерашното й откриване в Пловдив. Според нея това ще бъде успешна година за града и региона:

 

„Изключително мащабна и амбициозна кула беше построена, за първи път имаше такова технологично нововъведение при откриване. В тази технологична система бяха поместени около 1500 души – доста рисково, но в крайна сметка без какъвто и да било инцидент. Въпреки лошото време, имаше страшно много хора“.

„Това, което ми се иска да се случи през тази година, е този голям шанс, който има България по отношение на развитие на културата и изкуствата, да бъде използван по най-добрия начин. Може би трябва да се научим да бъдем с малко по-притъпена злоба, завист. Това е изключителен шанс и в България да направим един преглед на нашата културна политика, на нашите приоритети, до колко те се доближават до тези на другите страни-членки от ЕС, да помислим за това дали може през културни дейности да бъдат възстановявани региони, могат ли те да бъдат двигател за икономически растеж, както ще се случи в Пловдив“, коментира Андреева в предаването „Неделя 150“. По думите й Пловдив е оценен като град с потенциал. Тя подчерта, че бюджетът на Матера за Европейска столица на културата е около 400 млн. евро, а сумата за Пловдив е десетократно по-малка.

През събитията ще видим мултикултурността, ще видим защо е избран слоганът „Заедно“, подчерта Андреева. За нея е много важно Европейската столица на културата да успее да измести в дневния ред на политиците говоренето: „За съжаление, културата не присъства в тяхното ежедневие, в тяхното говорене. Културата в България трябва да бъде национален приоритет“.

Има инфраструктурни проекти в града, които не само са забавени, а изпуснати, отбеляза Диана Андреева. Според нея ще бъде направен преглед по отношение на отговорностите, който трябва да е на национално ниво:

"Вчера до 16 ч. на сайта на Министерството на културата нямаше една дума за това, че се открива Европейска столица на културата. Не мога да разбера тази културна политика, не я подкрепям. Това може би е белег за това какво взаимодействие се случва в рамките на това партньорство на национално ниво. Това е обща кауза, обща задача на българските граждани и на всички институции".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

В условията на капитализъм,...

...лельо, националният приоритет е един единствен - парици! Съмнявам се, че културен човек като Вас не е наясно с тази елементарна истина?! Времената, в които Държавата бе длъжна да инвестира в Култура приключиха в края на 1989 г. В днешни дни париците се инвестират и превъртат през НПО-та, за да служат те като тоалетна хартия за провалените "държавни" политики на "държавните" служители със съмнителни качества!

14.01.2019 16:27:55

Културата трябва да е национален приоритет

В новоговора на търтеите нпо-шници "национален приоритет" е израз, с който заместват "пари от държавния бюджет за развитеие и подпомагане на сферите, в които нпо-тата са активни" - т.е. пари за нищо! Националната обсерватория за икономика на културата е перфектния пенкелер покрива спектъра икономика и култура, ако в портфолиото и заглавието си добавят някъде и Социална, ще са съвсерм без грешка!

14.01.2019 10:10:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.