• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

М. Кунева: Интеграцията на бежанците е въпрос на дългосрочни икономически ползи

М. Кунева: Интеграцията на бежанците е въпрос на дългосрочни икономически ползи

/КРОСС/ Планът за интеграция на лицата, получили убежище, скоро ще има и подробен финансов разчет. Планът включва мерки за обучение по български език за деца и възрастни, здравно и социално осигуряване и пълноценен достъп до пазара на труда, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. 

Кунева участва в медиен форум за интеграцията на бежанците, организиран съвместно с Държавната агенция за бежанците, Българския червен кръст, Върховния комисариат за бежанците на ООН и Представителството на Европейската комисия у нас, съобщава правителственият пресцентър.

Сред другите мерки на плана са създаването на информационно-консултативни центрове с помощта на общините като самостоятелни социални услуги; даването на възможност бежанците да се записват в бюрата по труда; признаване на чуждестранни дипломи и квалификации; изграждането на мрежа от здравни и социални медиатори и излизането на получилите закрила на свободния жилищен пазар.

Вицепремиерът Кунева подчерта, че България, като външна граница на ЕС в близост до конфликтни зони и със засилен миграционен натиск, има пред себе си две задачи - да защити границите си и да положи максимални усилия за интеграцията на лицата, получили международна закрила. По думите на Кунева това е въпрос както на сигурност, така и на дългосрочни икономически ползи. Вицепремиерът беше категорична, че обществото ни не трябва да допуска разпространение на езика на омразата и насилие и че именно пълноценната интеграция е начин те да се предотвратят.

Кунева съобщи също, че за първи път проблемите на миграцията - легална и нелегална, трафикът на хора и интеграцията се превръщат в обособен фокус на вниманието на Европейската комисия и на България. Тя се аргументира и с вчерашното решение на ЕК да представи стратегията си общата миграционна политика още през май. По думите й това е от полза за страната ни, защото така тя получава по-голям шанс позицията й да бъде чута. Като много положителен факт Кунева отбеляза, че фокус на стратегията ще бъде и солидарността между държавите-членки по отношение на миграционната тежест.

„И най-добрата европейска стратегия обаче няма кой, освен нас, да дойде и да я приложи тук", каза Кунева и добави, че ЕК ще измерва как се прилагат мерките и като законодателство, и като практика. Тя призова да не се прибягва до популизъм и профанизация по теми, свързани с интеграцията и хората, търсещи и получаващи убежище. „Сигурността върви заедно с толерантността към всеки, потърсил закрила", подчерта Меглена Кунева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тъпа гъска

05.03.2015 15:51:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.