• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

М. Кунева: Не искам да допусна децата да нямат учебници за 15 септември

М. Кунева: Не искам да допусна децата да нямат учебници за 15 септември

/КРОСС/Учебници за 15 септември ще има. Те обаче може да не са нови.

Издателите предлагат новите учебници да бъдат готови за 2017 г., а за тази да има редакции или помагала за онези части в новите учебни програми, които се различават сериозно от досегашните. Издателите не смятат за добре децата да започнат учебната година с некачествено направени учебници по претупана процедура.

Новите учебни програми от 1 до 5 клас са много важна патриотична задача. Това каза министърът на образованието Меглена Кунева на брифинг след срещата на ръководството на МОН с представители на издателите. „С този закон има шанс да направим училището такова, каквото много поколения мечтаят", заяви образователният министър. „Тaзи седмица говорих няколко пъти с издателите на учебници", подчерта Кунева. "С тях имаме едно и също желание да решим проблемите, които по обективни причини съществуват", допълни Кунева.

Във връзка с новите учебни програми от 1 до 5 клас министърът поясни, че това е една много важна патриотична задача. „Имаме ограничения във времето, законът дава 7 месеца на издателствата да представят своя продукт, за да могат учителите да изберат. Издателите декларираха да спазят този срок до 2017 година. „Едно нещо не искам да допусна - хаос и напрежение в системата и децата да нямат учебници за 15 септември", каза още министър Кунева.

След срещата на ръководството на МОН с представители на издателите, Никола Кицевски от издателство "Просвета" заяви: Обеди нихме се около едно решение, което ще предложим на министерството. Недопустимо е децата на 15 септември да започнат годината без учебници, или с такива, които не са достатъчно качествено направени. 

„Предложихме на министерството новите учебници да влязат в сила от 2017 година, а новите учебни планове да не се променят и да влязат в сила от тази година. Ще намерим начин всички деца да се сдобият с необходимите методи за работа. Ще приложим решение, което е най-добро за момента", каза още Кицевски.

От издателство "Булвест 2000" увериха, че целият бранш търси изход от ситуацията. Винаги сме спазвали закона, ще го спазим и сега, обяви представител на издателството.

От понеделник започват обществени обсъждания за учебните програми. Първата среща на ръководството на Министерството на образованието и науката с родители, директори, учители и експерти ще се състои на 15 февруари 2016 г. във Враца, съобщи заместник-министър Диян Стаматов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.