• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Как се проверяват матурите

Как се проверяват матурите

/КРОСС/ „Днес съм бяла и добра и реших този отговор да се счита за верен" - това са думи на Милена Иванова, ст. експерт в МОН към проверящите матурите учители. Това всъщност са критериите, които уважаемото чиновничество от МОН задава на 250 университетски преподаватели, елитни гимназиални учители от цялата страна, представляващи Национална комисия за проверка и оценка на матурата по български език и литература. В техните ръце е трудът на 48 000 зрелостници, на много от тях бъдещата им съдба зависи от тази оценка. Други критерии не са обсъждани и уточнявани. Оказва се, че това е работа на самите проверяващи - те са принудени да се „споразумяват" с колегите си, да „уеднаквяват" оценките помежду си на принципа проба-грешка, докато председателят на Комисията ст. експерт Милена Иванова приеме оценката за „вярна" - според собственото си настроение. Може и да накаже проверителя с протокол за нарушения, че не е уцелил днешното и мнение. Защото: „Цяла нощ не съм спала, детето ми беше болно и сега съм дошла да се занимавам тук с вашите глупости". От подобен тип хора зависият оценките и труда на децата ни, често и бъдещето им, защото чиновническата гавра обикновено не спира дотук. Първите нейни жертви са учителите, за чиито труд слушахме лично от вицепремиера Кунева дитирамби и признателност навръх най-светлия празник -24 май.

Според нея образованието и науката трябва да бъдат надежда за цялата нация. „За мен това минава през отношението към учителя, знам своите ангажименти и каква тежест носят те. От първия ден, в който поех министерството, повтарям, че за мен основата на усилията ми ще бъдат учителят, учителската професия и нейното дело. Това е директна заявка да издигнем ролята на образованието през учителя", заяви министър Кунева. Не става ясно дали е споделила това свое прозрение освен с уважаемите зрители и с председателя на Комисията по проверките, пряко назначена от нея.

Сред крясъци и заплахи, често сълзи, се смятат точките от задачите като отпреди век, на ръка и на листче. Много от елитните ни учители се чудят защо са в тази комисия и с какво са заслужили всекидневните чиновнически гаври. „Усилията и осъзнатите ангажименти" на вицепремиера Кунева очевидно са започнали, освен през учителите те ще минат и през децата ни.

Честит празник!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.