• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Лавров: Западът оказва натиск върху неудобните страни

Лавров: Западът оказва натиск върху неудобните страни

/КРОСС/ Придвижваният от Запада "ред, основан на правила" подразбира конюнктурни решения на световните проблеми и натиск върху неудобните страни. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на пресконференция, посветена на изводите от изминалата 2018 година. Лавров призова западните държави да се откажат от опитите за недобросъвестната конкуренция чрез санкции. Лавров нарече настояването да се предадат Курилските острови на Япония противоречащо на задълженията на страните по Устава на ООН. По думите му Москва и Токио трябва да направят още много, за да станат истински партньори на международната сцена.

За Brexit и разширяването на НАТО
Москва е готова да си сътрудничи с Брюксел и Лондон, независимо как ще приключи излизането на Великобритания от ЕС, заяви Лавров. По думите му Русия ще продължи да реагира адекватно на повишената активност на НАТО и приближаването на военна инфраструктура на алианса към руските граници. При това министърът отбеляза, че „Москва все още е заинтересована във възстановяването на нормалните отношения със САЩ и ЕС на принпците на равноправие и взаимното спазване на интересите." Лавров отбеляза, че Русия не може да се съгласи с встъпването на Босна и Херцеговина в НАТО. Той смята, че правилата, които се придвижват на Балканите са „достатъчно опасни и отразяват желание да се вкарат" всички балкански страни в НАТО. Лавров допълни още, че Русия не е против новото име на Македония, но поставя под съмнение легитимността на процеса.

Отношенията със САЩ

Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за предполагаемото споразумение между президента на САЩ Доналд Тръмп и руските власти не разкрива никакви факти в подкрепа на тази версия, категоричен бе Лавров.

"Специалният прокурор Мълър работи, интервюира десетки, ако не и стотици хора: нямаше никаква информация, която да потвърдят обвинението в тайни споразумения между президента Тръмп и Руската федерация, нямаше факти и никакви информации, което е много, много странно за американската система, която работи бързо," каза още Лавров. Според него, обсъжданите течове са свързани само с участието на украинската страна в изборите в САЩ. Лавров определи ситуацията, като пример за "абсурдността на случващото се" в САЩ. Той припомни и случая на Майкъл Флин, бивш помощник на президента на Съединените щати за националната сигурност, който е обвинен от Вашингтон. Според Лавров Мюлер обвинява Флин в извършването на действия, които в действителност следват интересите на САЩ.

Кюрдският въпрос

"Проблемите на кюрдското население в близкоизточните държави трябва да бъдат решени в съответствие с действащите закони в държавите, в които те живеят", коментира руският външен министър. "Нашата позиция е много проста: въпросите, които възникват във връзка с кюрдското население в Сирия, Ирак и навсякъде другаде - това не са единствените държави, в които живеят кюрдите - трябва да бъдат решени в съответствие с националното законодателство в съответните страни", каза Сергей Лавров и подчерта, че "Правата на националните малцинства, като кюрдите в Ирак и Сирия, трябва да бъдат осигурени чрез диалог между тях и централното правителство."

"Ние силно подкрепяме запазването и зачитането на териториалната цялост на всички държави в този регион", подчерта Лавров. "За нас е важно да избягваме преначертаването на границите там." В същото време той изрази мнението, че кюрдското население на държавите от Близкия изток е наясно с необходимостта от намиране на компромиси с правителствата на страните с компактно кюрдско население. "Струва ми се, че кюрдите в Сирия и Ирак симпатизират на необходимостта от намиране на споразумения с централното правителство, които са взаимно приемливи, отчитат техните интереси и няма да подкопаят териториалната цялост на съответните държави", заяви ръководителят на руското външно министерство.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.