• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

След края на Фонда за лечение: С 14 млн. лева ще се лекуват деца в чужбина

След края на Фонда за лечение: С 14 млн. лева ще се лекуват деца в чужбина

/КРОСС/ 14 милиона лева, както и досега, ще се отделят за лечение на деца в чужбина годишно. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, съобщава Нова.

Притесненията как ще се организира престоят на малките пациенти в чужди клиники дойде, след като стана ясно, че фондът за лечение на деца се закрива, а дейността му се прехвърля към Здравната каса. 

Тепърва ще се решава дали ще отпадне ролята на Обществения съвет, който досега контролираше разходването на средствата за лечение на децата в чужбина. А според представителите на системата, промяната е повод за тревоги

„Фондът за лечение на деца – добър или лош – е създаден със специален юридически акт. Как ще бъде премахнат този акт технически, юридически? С преходни или заключителни разпоредби на закон, който функционира една година? Според мен, няма начин”, коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

„При всички положения това, което са получавали децата от Фонда, няма да е по-малко. Ние разчитаме дори на по-високо качество. Ресурсът е този, който сме предвидили досега – 14 милиона лева – ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на МЗ до НЗОК”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Притеснения в сектора буди и другата промяна. Създаването на мегаорган, който ще контролира трансплантациите, медицинския одит и финансирането на репродуктивни проблеми.

„Това, което искаме да постигнем, е по-добър капацитет във функционирането на тези дейности, които като организация и функциониране са много близки, без да нарушаваме медицинската част и на трансплантациите и на медицинския одит”, заяви още Кирил Ананиев.

„Проблемът е колко би бил ефективен този мегаорган. Няма общо тази Агенция по трансплантация като функции с Агенцията по медицински надзор или с финансирането на репродуктивните проблеми. Няма допирни точки. Такава генерална промяна в системата на здравеопазването, прокарана през задната врата, е невъзможно да мине”, смята д-р Ненков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.