• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Филип Попов: Управляващите обричат бедните хора в България на глад и невъзможност да се лекуват

Филип Попов: Управляващите обричат бедните хора в България на глад и невъзможност да се лекуват

/КРОСС/ „Управляващите обричат бедните хора в България на глад и невъзможност да се лекуват“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов от парламентарната трибуна. Той подчерта, че БСП е направила предложение за диференциране на ДДС за стоки от първа необходимост. „Не става въпрос за глезотия, а за лекарства и хляб“, уточни той. Попов обясни, че България е на първо място в ЕС по ДДС. Той даде пример с други европейски страни: Франция ДДС за лекарства и храни – 5.5%, Германия – 7%, Белгия 0% за лекарства, 6% за храни, Гърция, която има 250 млрд.евро дълг – 13% за лекарствата и храните, Полша 8% за лекарства, 5% за храни, Унгария – 5% лекарства, 6% за храна, Хърватия – 0% за лекарства.

„Световната банка дори препоръчва на България ДДС за лекарства да се намали до нивата в Източна Европа, защото този данък е с най-голяма тежест. Той удря отново най-бедните. Хора, работили за родината си, с по 40 години трудов стаж, с пенсия от 240 лв, няма как да си закупят лекарства“, подчерта народният представител. По неговите думи разходите за лекарства в България са 38% от общите разходи за здравеопазване, а в ЕС са 25%. „С нашите предложения бедните хора в България биха могли да получат и по-добър достъп до здравеопазване – да могат да се лекуват и да си закупят лекарства“, каза още Попов.

Проф. Михайлов: Диференцираният ДДС за лекарствата би могло сериозно да облекчи много голяма част от българите

„Диференцирането на ставката на ДДС за лекарствата би могла сериозно да облекчи много голяма част от населението с ниски доходи. Този въпрос не трябва да се подценява“, заяви народният представител проф. Георги Михайлов. Той подчерта, че здравни организации са посочили като проблем натоварването с лични плащания на гражданите, при осигуряване на техните здравни нужди. „Препоръката беше да бъдат намалени минимум до 20-25% плащанията от джоба на гражданите по отношение на разходите за здравеопазване. Основната част, която отива за лични плащания от джоба на гражданите, е свързана с плащанията на лекарства. Тази сума е много значителна и наближава 3 млрд. лв.“, каза още проф. Михайлов.

Георги Гьоков: За ГЕРБ намирането на допълнителни пари в бюджета е по-важно от оцеляването на народа

„Най-голямото перо в разходите на българите е за храна. Една от причините за това е ДДС”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков от парламентарната трибуна. Той добави, че заради ДДС, цените на масовия хляб растат с 20% и то в кратки срокове. „Пенсиите ще се повишат с 5.9% от първи юли, а вече са изядени от инфлацията. За ГЕРБ намирането на допълнителни пари в бюджета е по-важно от оцеляването на народа”, категоричен бе Гьоков. Той подчерта, че предложенията са резултат от срещите на народните представители от БСП в страната. „Във всички тези срещи хората изказват своето притеснение от повишаването на цената на хляба и ако не си давате сметка за това, скоро ще бъдете свалени от властта”, заяви Георги Гьоков. Народният представител коментира, че ако ДДС на хляба не бъде намален, бедните ще станат още  по-бедни, защото той е основната храна в потребителската им кошница.

Надя Клисурска: Диференцираният  ДДС може да смекчи неравенствата

„Крайно време е всички в тази зала да помислим за диференциран  ДДС, което е необходимо на българските граждани, защото 1,6 млн. български граждани живеят под прага на бедността”. Това каза народният представител Надя Крисурска. Тя добави, че чрез това намаляване могат да се смекчат неравенствата. Клисурска каза още, че в момента около 30-40% от средствата на бедните хора отиват за хляб и лекарства. „Така те дават голяма част от приходите си за ДДС. С нашето предложение ще помогнем много от производителите на хляб да излязат от сивия сектор”, обясни народният представител. Надя Клисурска припомни, че през 2012 г. и 2013 г. тогавашните управляващи от ГЕРБ говорят, че трябва да бъде въведен диференциран ДДС.  „Днес, през 2018 г, волята им в тази посока е изчезнала”,каза още Надя Клисурска.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.