• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Японската компания представи летящ автомобил (видео)

Японската компания представи летящ автомобил (видео)

/КРОСС/ Японският производител на електроника НЕК (NEC) показа "летяща кола". Тя прилича на дрон машина с четири перки и се задържа стабилна във въздуха около минута, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

Изпитателният полет на височина 3 метра се проведе в огромна клетка като предпазна мярка. Подготовката, която включваше многобройни проверки и предупрежденията към представителите на медиите да сложат предпазни каски, отне повече време от двете кратки демонстрации, отбелязва АП.

Японското правителство подкрепя усилията за разработване на летящи автомобили, като целта е те да започнат да се използват до 30-те години на века.

Сред начинанията, подкрепени от властите, е огромен изпитателен полигон за летящи коли, изграден в район, опустошен от цунамито, земетресението и ядрената авария във Фукушима през 2011 година. Централната префектура Мие, която е популярна сред холивудски знаменитости като място за отдих, се надява да използва този вид транспорт за връзка между многобройните си острови.

Летящ автомобил на стартъпа Каривиейтър (Cariviator) през 2017 г. се разби бързо по време на демонстрация. Шефът на компанията Томохиро Фукузава, който присъства на представянето, съобщи, че напоследък нейните машини също успяват да се задържат повече време във въздуха.

НЕК е сред над 80-те спонсори на технологията на Каривиейтър. Целта е да се постигне плавен преход от традиционни към летящи коли, макар пред новата технология все още да има редица пречки. Сред тях е животът на батериите, нуждата от регулации и опасенията за безопасността.

Представители на НЕК уточняват, че тяхната машина е предназначена за безпилотни полети за доставки, но използва опита на компанията от другите й подразделения като космически пътувания и киберсигурност.

Всички концепции за летящи коли, които приличат на дронове, но са достатъчно големи, за да поберат човек, обещават да бъдат по-добри от хеликоптерите.

Вертолетите изискват скъпа поддръжка, шумни са и за тях са необходими обучени пилоти.

Според японските власти страната има добра възможност да се наложи като световен лидер в тази сфера, защото правителството и частният сектор ще работят заедно в тясно сътрудничество.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.