• 25 Май 2020 |
 •  USD / BGN 1.7937
 •  GBP / BGN 2.1838
 •  CHF / BGN 1.8467
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 10°C

НАП: Родители на деца с увреждания ползват 2000 лв. необлагаем доход

НАП: Родители на деца с увреждания ползват 2000 лв. необлагаем доход

/КРОСС/ Започна данъчната кампания за 2019 година. Декларации за доходи на физическите лица през 2018 година се подават до 30 април, а за печалбата на юридическите лица до 1 април, защото 31 март е почивен ден. Това каза пред журналисти днес Боряна Георгиева, директор на дирекция в Националната агенция по приходите.

Декларации се подават, както обикновено по три начина - в офисите на НАП, през "Български пощи" ЕАД и по електронен път.

Няма промяна в условията за ползването на отстъпка за дохода на физическите лица. Тази отстъпка е до 5 процента от данъка за довнасяне, но не може да е повече от 500 лева, а данъкът да е платен с електронен подпис или с персонален идентификационен код /ПИК/.

НАП вече е издала стотици хиляди ПИК, които се ползват за плащане на данъци и получаване на всякакъв вид справки от приходната администрация, посочи Росен Бъчваров, говорител на НАП.

НАП вече е приела над 90 декларации за доходите на физическите лица, други 500 декларации се обработват, съобщи Боряна Георгиева.

Отстъпки могат да ползват и родители на едно дете - до 200 лева от дохода на единия родител, до 400 лева за две деца и до 600 лева за три или повече деца. Родителите на деца с увреждания могат да ползват данъчна отстъпка до 2000 лева, припомниха от НАП.

Офисите на НАП ще работят по време на данъчната кампания с плаващо, и ако е необходимо с - удължено работно време. В офисите на НАП данъците могат да се плащат с кредитни или дебитни карти - миналата година по този начин са платени 90 млн.лева задължения. С банкови карти може да се платят и задължения и за друго лице, уточниха от НАП.От приходната агенция припомниха, че минималния осигурителен доход от началото на годината се качва от 510 на 560 лева, максималния - от 2600 на 3000 лева, а осигурителния доход за земеделските стопани от 350 на 400 лева. Здравната вноска за трайно безработните ще бъде поне 22.40 лева за януари и трябва да се плати до 25 февруари.

През миналата година физическите лица са подали около 600 000 данъчни декларации, от тях 34 процента са подадени по електронен път. В НАП отчитат трайна тенденция за намаляване на хората, които не подават данъчни декларации или пък я подават с непълни данни, съобщи Росен Бъчваров. По думите му причината е в лесната услуга, която НАП предлага.

През 2020 година НАП ще предложи ново облекчение - данъчната декларация на лицето ще е предварително попълнена от администрацията, защото НАП ще разполага с данни за дохода на хората с трудови договори. В документа само ще се допълва информация за други, допълнителни доходи - например от продажбата на ценни книжа, посочи Росен Бъчваров.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.