• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Само за 3 месеца: Близо 100 млн. лв. искове за обезщетения по „Гражданска отговорност”

Само за 3 месеца: Близо 100 млн. лв. искове за обезщетения по „Гражданска отговорност”

/КРОСС/ Над 300 дела за обезщетения по „Гражданска отговорност” са заведени в последните три месеца обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ), съобщава бтв.

За съвместно заседание на комисиите по бюджетни и правни въпроси представители на застрахователния бранш дадоха и още данни за съдебната практика след решението на ВКС, което разширява кръга на близките, които могат да предявят претенции за неимуществени щети след смърт на лице на пътя. Става дума за 828 наследници от новия кръг. Исковете са за малко под 100 млн. лв., които трябва да останат блокирани до приключване на делата.

Според Менда Стоянова без повишаване на цената на застраховката, ще се стигне до фалити в бранша.

В комисията се обсъжда въвеждането на лимити за неимуществени щети за загинал близък на пътя. Според текстовете съпругът, съпругата или партньорът на загиналия ще има право на 20 000 лева, а останалите близки – по 15 000 лева. От застрахователния бранш предупредиха, че това ще оскъпи тройно задължителната полица и тя ще достигне средна цена от 1000 лева.

Въвеждането на лимити беше оспорено както от адвокати, така и от зам.-председателя на парламента Явор Нотев („Атака”). Той посочи, че промените в Застрахователния кодекс трябва да минат през обществено обсъждане.

Адвокатите пък подчертаха, че Комисията за финансов надзор е знаела от 2012 г. за промените в европейските регламенти, които в момента създават сложната ситуация. Един от техните представители даже отбеляза, че има стаж в две застрахователни дружества, които от години са били наясно какво предстои.

"От дебата не разбрах какви щети ще поемат застрахователните компании", заяви омбудсманът МАя Манолова. Тя очаква да се оттегли предложението за промени в Кодекса за застраховането и настоява за честен и почтен анализ за добрите европейските практики, както и за финансов анализ на проблема.

Според обществения защитник предложението за поправки в закона би хвърлило България в нарушение на европейската директива. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

mi6osp

Преди няколко дни член на УС на Асоциацията на застрахователите заяви, че застрахователите за 2017 са събрали от задължителната ГО 500 млн. и са изплатили щети 200 млн.. Сега , според Менда,за 2018 се очертава да изплатят четири пъти по-големи щети. Някой лъже или да?

08.11.2018 19:23:48

Гадове

1000 лв гражданска абе оу ние да сме Французи, Немци или Италианци а ? Ние да не взимаме по 3000 -5000 лв заплати бе ? Неви ли е срам? Оставка!

08.11.2018 16:55:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.