• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Турски и български автори се срещнаха на Софийския международен панаир на книгата

Турски и български автори се срещнаха на Софийския международен панаир на книгата

/КРОСС/ Свободата в литературата, но и литературата като свобода - това дискутираха турски и български автори на специална среща в литературен клуб Перото. Събитието се проведе в рамките на 46-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, а организатор бе Министерството на културата и туризма на Република Турция.

Срещата откри с приветствие турският културен аташе Джемал Текканат. Той изрази радостта си от факта, че за втора поредна година има възможността да бъде домакин на тази изява, която се радва на широк интерес и изтъкна желанието си такива съвместни литературни събеседвания да се превърнат в традиция, както в България, така и в Турция.

От българска страна в дискусията участваха писателят Йордан Колев, известен още и с приключенския си дух на професионален пилот и младият автор на фантастична литература и сценарист Владимир Полеганов. От южната ни съседка, гости на събитието бяха Мустафа Хатиплер - автор на поезия и белетристика и член на Съюза на турските писатели и на Академия за европейска култура „Орфеева лира", поетът Аднан Йозер - носител на Първа награда в конкурса за поезия на Държавната академия за изящни изкуства в Истанбул и Фуат Севимай - писател и изтъкнат турски преводач.

Авторите, от различни гледни точки коментираха присъствието на свободата в световната литература и влиянието й върху поколенията. Засегнати бяха и теми като тежката задача на съвременната литература да се противопоставя на чудовищния империализъм, цензурата, която заради финансиране налага своята воля, пазарът, търсещ единствено бестселъри и поставящ в трудност литературните творци да създават свободно своите творения, базирани на собствените им размисли, чувства и възгледи.

В обобщение, всички те изразиха своето единомислие за литературата като най-могъщият, красив и многообразен чрез своя израз способ за комуникация между различните култури и техните народи.

Всички желаещи да опознаят турската литература и чрез нея да се докоснат до необятния свят на многовековната история, пъстрата култура, екзотичните дестинации и привлекателната турска кухня, могат да посетят щанда на Република Турция на Софийския международен панаир на книгата в НДК до неделя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.