• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

В Казанлък показват литографии, свързани с Руско-турската война

В Казанлък показват литографии, свързани с Руско-турската война

/КРОСС/ От 18.00 часа на 3 март в Художествена галерия -Казанлък ще бъде открита изложбата „Свободна България", съставена от непоказвани литографии, свързани с Освободителната Руско-турска война /1877-1878 г./. За първи път от фонда на Исторически музей „Искра" - Казанлък, пред публика се представят цветни и черно-бели литографии, изобразяващи моменти от историята на Освободителната война и руския императорски двор. Преобладаваща част от литографиите са събирани по времето, когато Чудомир поема музея. Въпреки, че е едновременно директор, уредник, екскурзовод, касиер - историкът, писателят и художник Чудомир успява да събере колекция от многобройни експонати и значителни произведения на изкуството, сред които и автентични литографии.Име на изложбата дава творбата „Свободна България" на Георги Данчов-Зографина - възрожденски художник и революционер, усвоил литографската и фотографска техника в Цариград. В Руско-турската война Георги Данчов се записва в редовете на българското опълчение. След Освобождението, през 1879 г., създава в Пловдив легендарната си литография „Свободна България".
Над 30 литографии в образи проследяват събитията и ни връщат в края на деветнадесетото столетие, отразени са бойни действия и геройски подвизи. Няколко литографии са посветени на руския император Александър ІІ „Освободитель славянъ", влизането му в Сан-Стефано за подписване на мирния договор, на неговото семейство и гибел през 1881 г.
В експозицията могат да се видят и портрети - на генералите Гурко и Скобелев /баща и син/, на наследници на короната, документирани са и образите на европейските владетели. Особено интересна за нас е литографията на императорския комисар в България генерал- адютант княз Дондуков-Корсаков, централно изображение, около което в медальони са образи на черногорския княз Николай, сръбския княз Милан, ген. М. Д. Скобелев, ген. Й. В. Гурко, на руски войник и на българката Райна от Казанлък, участвала в боевете на Шипка.
Преобладаващата част от литографиите са отпечатани в Москва. Към средата на ХІХ век в Русия литографията като илюстрация широко и трайно навлиза в многобройните издания, посветени на военната история. Преди фотографията само литографията успява да съхрани в нагледно единство времето и пространството, „да спре времето". И затова всички запазени илюстрации - литографии, печатни репродукции на гравюри, графики на чуждестранни военни кореспонденти са изключително ценни за всеки изследовател.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.