• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Съдът върна бебето, отнето от майката, защото нямала "кола и доходи"

 Съдът върна бебето, отнето от майката, защото нямала "кола и доходи"

/КРОСС/ Районният съд в Смолян отхвърли искането на социалните за настаняване в приемно семейство на двумесечния Александър от родопското селце Речани, който бе отнет от майка си Симона Алексова, тъй като нямала кола, доходи и елементарни жилищни условия за гледане на новородено. Според съдия Райна Русева не са налице причини за настаняване на малкия Александър извън семейството. Съдът прецени, че бебето има право да е при майка си и да осъществява непрекъснат контакт със своите родители, съобщи адвокат Петър Николов.

Александър е роден на 11 декември в смолянската болница. По време на бременността си, 26-годишната му майка посещавала АГ консултации. Детето било чакано и желано, въпреки че Симона е самотна майка. Бащата обещал, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, защото Александър е взет дни след раждането си от социалните. Самото раждането е било преждевременно и със секцио по медицински показатели.

Бебето бе поверено на приемни родители веднага след изписването му от неонатологичното отделение на МБАЛ- Смолян. От отдел "Закрила на детето" мотивираха през януари тази стъпка с резултатите от проверка на условията в дома на майката. Проверката е предизвикана след сигнал от медици от неонатологичното отделение, а инспекцията от страна на социалните работници е потвърдила предположенията, че бебето би било в риск в семейната си среда.

26-годишната Симона обаче разказа пред медии, че социалните работници й обяснили, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян, защото няма кола. Освен това била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна.

Съдебното решение, което може да бъде обжалвано, подлежи на незабавно изпълнение. Делото пък бе гледано при закрити врата. От "Социално подпомагане" заявиха, че ще решат дали да обжалват решението, след като получат мотивите на съда.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.