• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Il Giornale: Сянката на цветната революция отново е надвиснала над Балканите

Il Giornale: Сянката на цветната революция отново е надвиснала над Балканите

/КРОСС/ Брюксел и Вашингтон сякаш за пореден път искат да създадат политически трудности за Русия и да дестабилизират Македония с цел смяна на властта в страната и на Балканите като цяло, пише аналитикът от центъра Nododi Gordio Марчело Чиола в статията си за вестник Il Giornale.

В края на април група представители на Великобритания, САЩ, Турция и Дания, които се нарекоха „делегация от ОССЕ", се отправиха към Македония с „мисия" да зададат въпроси и да предявят изисквания към правителството на Никола Груевски. След няколко дни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров поиска от секретаря на ОССЕ обяснения за всички обстоятелства около визитата. По мнението на Лавров не е изключено в Македония да е предприет опит за извършване на „цветна революция" именно във връзка с тази „мисия", гласи статията.

Всеизвестни са фактите, касаещи сблъсъците на македонската полиция с групировката на бившите бойци от Армията за освобождение на Косово в Куманово на 9 май, и протестите на 17 май в Скопие. По принцип тези две събития са планирани паралелно. Известни са и мотивите, които са подтикнали хиляди демонстранти да излязат на улицата - обвиненията към македонския премиер в авторитаризъм, корупция и шпионаж. Прихванати телефонни разговори са предадени в ръцете на лидера на опозицията, социалдемократа Зоран Заев (най-вероятно от чуждестранни спецслужби). Демонстрантите искат оставка на правителството и заплашват с нов майдан в украински стил.

Някои хроникьори подчертават, че подкрепата, която оказват САЩ и някои други съюзници към протестите в Скопие и към социалдемократическата партия, може да е свързана с политическия избор на македонския премиер Груевски спрямо Русия. Груевски действително не подкрепя санкциите срещу Русия, но най-важното е, че той подкрепи проекта за турския газопровод, като отстрани пречките пред Кремъл. С други думи Македония заяви намерението си да стане балкански газоразпределител за транзит на руски енергийни ресурси. По този начин позицията на Груевски предизвика недоволство отвъд океана и постави под заплаха стабилността в Македония.

Според някои, руският „Газпром" не трябва да работи на Балканите, и неслучайно се правят подстъпи за създаване на ново Косово, Воеводина, между Сърбия и Унгария. Неслучайно призракът на „паналбанизма", подкрепян от мита за Велика Албания, се използва като повратна точка за балканската стабилност/нестабилност, започвайки от Гърция и завършвайки със Сърбия и Черна Гора, а сега и Македония, която в момента е в центъра на циклона, коментира авторът на статията.

Наскоро Груевски се срещна с римския папа Франциск, планира среща с Лавров, но при това не се отказва от плановете за членство в ЕС и НАТО. Брюксел и Вашингтон обаче не искат това да се случи. Най-вероятно те се стремят за пореден път да създадат трудности за руснаците, да окажат натиск с цел смяна на режима чрез създаване на нестабилност в Македония и впоследствие в целия регион. За пореден път Балканите се превръщат в „голямо гробище", каквото бяха преди 100 години, пише аналитикът.

Източник: http://www.fbr.bg

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.