• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Протестиращи щурмуваха парламента в Македония

Протестиращи щурмуваха парламента в Македония

/КРОСС/ Протестите в Македония стигнаха до своята върхова точка. Демонстранти нахлуха в парламента в Скопие и дори успяха да разбият главата на партийния лидер на Социалдемократическата партия (СДСМ) Зоран Заев.

До щурма на местното народно събрание се стигна само минути, след като за негов председател Талат Джафери, представител на ДСИ (Демократичен съюз за интеграция). 

Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ - 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха - "Това е държавен преврат". След като положи клетва, Джафери се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поискаха да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

Самият Джафери се превърна и в първия етнически албанец начело на парламента, откакто Македония обяви независимост през 1991 г.

Веднага след като чуха новината демонстрантите от сдружението „За единна Македония", които от дни протестират с искане за провеждане на нови избори, атакуваха огражденията пред парламента, съобщи „Свободна Европа".

Полицията успя от начало да ги отблъсне, но десетина от тях пробиха и влязоха в сградата. След тях последваха още стотици, които превзеха пресцентъра на парламента и започнаха да пеят патриотични песни и скандираха доста обидни лозунги срещу албанците. Те бяха категорични, че се прави опит за преврат и викаха: "Македония", "Избори", "Няма да се предаваме", "Няма да има държавен преврат". 

В мелето пострада и лидерът на СДСМ Зоран Заев. Кадри на македонската „Нова ТВ" показаха окървавеното му лице (на снимката вляво). Бити са и съпартийците му Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов.

Полицията опита да нахлуе, за да изгони тълпата, но срещна отпор и беше отблъсната. Претистиращите се барикадираха с фотьойли и маси и никой не може да влезе, а ранените депутати са заложници в ъгъла на залата. Това съобщи за „Фокус" главният редактор на МКД - Александър Дамовски.

Според непотвърдени информации се очаква да пристигнат специални части , които да изведат блокираните.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.