• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Скопие иска да извадим Македония от списъка с българските региони от учебниците по стара история

 Скопие иска да извадим Македония от списъка с българските региони от учебниците по стара история

/КРОСС/ Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България. Според информация на скопския телевизионен канал Сител, цитиран от Агенция "Фокус", това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, защото на българите им пречи, че държавата на Самуил е представена като македонска, а на македонските - българизацията на самуиловото царство.

Комисията бе създадена с решение на двамата премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев.

Предложено е да се добавят източници и аргументи, за да няма различно тълкуване. По информация на скопската телевизия, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.

Професор Драган Георгиев, член на македонската група, от своя страна, заяви, че има място и нужда от подобряване на съдържанието на учебниците.

"Прецизно използване на възприятието за другия, например как македонският народ е употребен в българските учебници и как българският при нас. Забележки около възвеличавания и националистическо съдържание. Така че има конкретни забележки и от двете страни и има много място за подобряване, за да имаме педагогика за изграждане на мир и избягване на конфликти", заяви македонският професор.

Праисторията, античността и средновековието са били обсъжданите теми от смесената комисия, а за Илинден ще се говори на някое от следващите заседания. Разгледани са и няколко исторически имена, които трябва да се отбелязват като общи празници.

"Общото отбелязване на Кирил и Методий, както и общо отбелязване на Самуил, но не всяка година, а само, когато има някои по-значителни събития", поясни Георгиев.През следващите два месеца членовете на комисията трябва да подготвят писмено всички забележки, които имат, за което от македонската страна казват, че ще се консултират с експерти.

Към края на ноември отново ще заседават в София, където ще сравнят писмените си аргументи.

Македония има седем представители в комисията, от които един е антрополог, а останалите са историци.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Янаки

Няма как да стане , колелото на историята не може да се върне. Каквито и договори да се подписват, прегръдки , целувки и танци - Турското робство в България е факт, както и Самуиловата българска държава. Иначе продажници за един кочан кукуруз колкото щеш. Ако не ви е ясно питайте Паси-то и кривата уста.

08.10.2018 09:33:50

Анонимен

Явно цру съвсем искат да ни унищожат. А австийците не са немци, те са испанци!

07.10.2018 21:32:43

Иван Андреев

Дрън-дрън. Тази история вече е написана от българите.

07.10.2018 20:01:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.