• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Заев осигури мнозинство за историческата промяна в името на Македония

Заев осигури мнозинство за историческата промяна в името на Македония

/КРОСС/ Македонският премиер Зоран Заев постигна договореност с лидера на партия Беса, която му осигури необходимото мнозинство за гласуването на конституционните промени, с които Република Македония става Република Северна Македония.

Така в петък вечер парламентът на страната започна гласуването на текстовете. Преамбюлът на конституцията бе променен съгласно предложенията на Алианса за албанците. "Сега той гласи: "Гражданите на Република Македония и част от албанския народ, сръбския народ, турския народ… възприемат отговорността и т.н., това наистина създава равенство между гражданите. Това е изменението, което днес приемаме", заяви премиерът на Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

Гласуването започна, след като по-рано Заев и лидерът на партия Беса Билял Касами се споразумяха двамата депутати от Беса да гласуват "за" промените в конституцията, съобщи говорителят на управляващия Социалдемократически съюз Костадин Костадинов, цитиран от македонски медии. С това управляващото мнозинство си осигурява необходимото мнозинство от 80 депутати в 120- местния парламент за приемане на конституционните поправки за прилагане на Преспанския договор с Гърция, предаде БТА.

Официални подробности за договореното не бяха съобщени.

Според неофициална информация Заев и Касами се разбрали исканията на Беса да бъдат вградени в закони, а не в конституцията. Спорни в разговорите с албанците бяха въпросите за гражданството и защитата на диаспората. Насроченото за ранния следобед в петък заседание на македонския парламент беше отлагано два пъти. С промените името на страната става Република Северна Македония и се отваря пътят ѝ към членство в ЕС и НАТО.

Изменят се и някои текстове, поискани от албански партии, осигуряващи мнозинство на премиера социалдемократ Зоран Заев. Планираното за четвъртък заседание така и не започна. Това стана на фона на продължаващи преговори на Заев с албанската партия Беса на Билял Касами за намиране на техническа формулировка за гражданството, така че да бъде осигурено мнозинство от две трети за приемането на поправките.

Беса иска текстът да е "граждани на Република Северна Македония", а не "македонски граждани".

Бившият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който потърси убежище в Унгария, за да не влезе в затвор за злоупотреби, призова в четвъртък депутатите да избегнат "национална катастрофа" с приемането на конституционните поправки. "Когато тези промени преминат в македонския парламент, Гърция със сигурност няма да пропусне този исторически шанс да постигне договор, което е пълен триумф за тях, а за нас национална катастрофа", написа Груевски във Фейсбук. Той атакува и Договора за приятелство с България, като го нарече "вредно споразумение".

Дебатите за промените в конституцията започнаха в сряда, но заседанието бе прекъснато от председателя Талат Джафери след обръщението на премиера Зоран Заев, за да може всеки депутат да получи стенограма от речта му. Заев заяви пред парламента, че с постигнатите договорености с Гърция става възможно да се отворят първите глави от преговорите за членство в ЕС още тази година. Освен това македонците, по думите му, получават кристално и недвусмислено потвърждение за своята идентичност.

Гърция вече не оспорва правото им на самоопределение, а македонският език ще се използва във всички институции, в Евросъюза и в НАТО, каза Заев.

В съвместно изявление във Фейсбук и Туитър на правителството на Република Македония, новата парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията се казва: "Информираме обществеността, че чрез съвместно участие успяхме да постигнем съгласие по конституционните промени и конституционния кодекс, който предвижда най-малко 2/3 мнозинство в парламента. Получихме възможно най-добрия текст на конституционните промени и конституционния кодекс за прилагане на Преспанския договор, с което още веднъж се утвърждава македонската идентичност, вътрешното прилагане на Преспанския договор и влизането в сила на конституционните изменения. Още веднъж потвърждаваме, че гражданството е македонец/граждани на Република Северна Македония".

За Касами беше спорен въпросът, че в Преспанското споразумение "македонец/граждани на Република Северна Македония" в албански превод получава двойно значение, както при "македонски", така и при "македонец", предаде БГНЕС. Прилагателното "македонски" в превода на албански език има различно значение, така че Беса предложи изменение за гражданите на албанската етническа принадлежност в сектора "гражданство" на македонски език да бъде написано "македонски/граждани на Република Северна Македония", а на албански да бъде "eMaqedonise Veriore" и на английски "macedonian/citizen of Republic of North Macedonia".

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

"Това е окончателният Договор за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство. Той гарантира македонското бъдеще, защитава македонската идентичност, език, герб, химн и флаг. Договорът отваря пътя към ЕС и НАТО, гарантира и приятелството и сътрудничеството между Македония и Гърция", написа Заев и уточни, че той е съгласно резолюциите 817 и 845 от 1993 г. на Съвета за сигурност на ООН.

След като договорът бъде одобрен от парламента в Скопие, той трябва да бъде ратифициран и от гръцкото Народно събрание.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да, първа стъпка на разграничаване от ретроградния Коминтерновски сърбомакедонизъм бе отказа от античното гръцко историческо наследство. Сега, за да им се отворят реално вратите към ЕС, трябва да направят и втората стъпка - да признаят официално, че са наследник на българската Средновековна и Възрожденска история и култура и да скъсат с антибългарската пропаганда !

13.01.2019 11:34:42

Демагогия

Заблудената овца ще вкара цялото стадо в тресавище то наречено Европейски съюз. Жалко за корицата .

12.01.2019 09:02:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.