• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Богомил Манчев: В България има енергиен дефицит

Богомил Манчев: В България има енергиен дефицит

/КРОСС/ „У нас има енергиен дефицит и той се изразява между 3000 и 5000 мегавата инсталирана мощност". Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" Богомил Манчев от БУЛАТОМ.

„На регионално и национално ниво нищо не се строи като нови мощности. Тежките изисквания, които бяха приети от европейската общност само преди няколко месеца задължават големите горивни уредби над 50 мегавата мощност, които горят въглища или някакъв друг вид горива, да направи програма, която да представи пред европейската общност и да каже как в рамките на 3-4 години ще се справи с тези емисии и ще стигне съответните нива. Това обикновено е свързано с много инвестиции, невъзможност да се реализира за толкова кратко време и ние трябва да се приготвим за два сценария. За това, че нямаме нови мощности, но те трябва да продължат да работят, трябва да плащаме наказателни такси за тези емисии, които задължително ще направят много рязък скок на цената на електроенергията на гражданите. Ако увеличим пропорционално енергията - от този, който произвежда енергия до крайния клиент, който е гражданинът, ние ще убием нашата промишленост. Това е много тежък казус за решаване. Една от възможностите е да можем да изградим АЕЦ "Белене" и да гарантираме сигурност на доставките на хората, като много внимателно подходим към комплектоване на проекта. Един от най-големите проблеми на проекта е неговата ниска цена. Той не е изгоден за никого нито на изток, нито на запад", коментира Манчев.

Всяка една инвестиция в бъдеще, без значение в какво решим да инвестираме, ще означава по-скъпа електроенергия за нас. Това каза пред "Хоризонт" Руслан Стефанов от Център за изследване на демокрацията (ЦИД).

„За България единствената печалба е, ако успеем да спестим някаква част от енергията, от която имаме нужда. Това са го открили много от европейските страни и това трябва да бъде водещ принцип и на българската енергийна политика. Българите са най-застрашени от енергийна бедност в ЕС. От тази гледна точка всяко ново инвестиционно решение означава повишаване на цената. Българската икономика и българските домакинства употребяват повече средно енергия отколкото всяка друга европейска икономика. Това означава, че ние употребяваме повече, отколкото имаме възможност. Затова енергийната ефективност остава приоритет".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Манчев , Манчев нали Прасето ти взе бизнеса , седи си кротко и си гледай старините ....,

30.10.2017 08:17:26

Анонимен

Като има дефицит защо ТЕЦ "Варна" на газ 1200Мвт, не работи?

29.10.2017 19:09:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.