• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

За пръв път папа посещава Арабския полуостров (ВИДЕО)

За пръв път папа посещава Арабския полуостров (ВИДЕО)

/КРОСС/ В католическата църква "Дева Мария" в Дубай усилията за преписване на Библията на местния език на паството доведоха до представянето на светата книга на 52 езика - знак за космополитното посрещане, което очаква папа Франциск при предстоящото му посещение в Обединените арабски емирства.

Многообразието на енориашите може да се види по пейките на църквата и да се чуе в проповедите на свещениците в "Дева Мария", които отслужват литургията и извършват молитвите на арабски, английски, френски, тагалски, тамилски, урду и други езици. Те казват, че църквата дава упование на римокатолиците сред големия брой чуждестранни работници в ОАЕ, много от които живеят сами в тази федерация от седем емирства, докато техните семейства са у дома. "В някакъв смисъл тук се среща целият свят", каза преподобният Лени Конъли, енорийският свещеник на "Дева Мария". "Ние имаме хора отвсякъде."

Посещението на папа Франциск от 3 до 5 февруари е първата папска визита на Арабския полуостров - родното място на исляма. Понтификът ще посети Абу Даби,

седалището на Апостолическия викариат на Католическата църква в Южна Арабия,

който покрива ОАЕ, Оман и Йемен. В тази федерация от седем шейхства, управлявани от наследствени владетели, има девет католически църкви; още четири католически църкви има в Оман. Католическото паство бързо се разрасна след откриването на петрола в Договорните държави, както са били известни по-рано. Първата католическа църква в Абу Даби е осветена през 1965 г.

След като Абу Даби става водещ петролен износител, а Дубай се превръща в осеяния с небостъргачи град, какъвто е днес, бързото икономическо разрастване на Емирствата привлича милиони чужденци за всякаква работа - от чиновническа служба до строителна дейност. От над деветте милиона души, които живеят сега в ОАЕ, около един милион са граждани на Емирствата, а останалите са с чуждестранен произход.

Според доклад на изследователския център "Пю" от 2015 г. в ОАЕ през 2010 г. са живели около 940 хил. християни, включително 750 хил. католици. Докладът предполага, че броят на християните в ОАЕ може да се увеличи на около 1.1 млн. до 2020 г., а католиците да съставляват основната част. Самата Католическа църква смята, че в ОАЕ днес има около 1 млн. католици. Гръбнакът на това население са филипинците и индийците. Животът за тях и другите може да бъде невероятно труден, защото мнозина се преместват в ОАЕ, като често оставят у дома своите семейства и любими хора. "За тях църквата е опора. Те са далеч от своите домове", каза Конъли. "Те нямат голямо семейство, което да ги подкрепя. Тази семейна атмосфера се създава тук."

Управниците в ОАЕ, където 2019 г. е определена за "Година на толерантността", са подкрепяли католическата общност в миналото, като са дарявали земя на нейните църкви. В тази мюсюлманска държава обаче има ограничения.

Опитите на немюсюлмани да обръщат други към своята вяра остават незаконни. Ислямът е установен като официална религия в ОАЕ от конституцията на страната, а държавните уебсайтове дори предлагат онлайн заявления за обръщане в тази вяра. Обръщането от исляма към друга религия обаче е незаконно, предупреждава Държавният департамент на САЩ. Също така законите за богохулството и вероотстъпничеството предвиждат възможност за смъртна присъда.

В "Дева Мария" и другите църкви кръстовете до голяма степен са внимателно скрити зад дворните огради. Няма камбани, които да бият, за да отбелязват началото на службите, въпреки че високоговорители на минаретата прогласяват призива за молитвите - например на джамията срещу "Дева Мария". Макар да са ограничавани, християните в ОАЕ никога не са били подлагани на насилието, с което са се сблъсквали

тези в Сирия и Ирак по време на възхода на групировката "Ислямска държава" и други екстремисти. Коптските християни, които са малцинство в Египет и са подложени на екстремистки нападения в своята родина, също могат безопасно да извършват богослужения. През последните години екстремистките нападения само изострят "дългия, бавен упадък" на християнството в по-широкия Близък изток, започнал с масовите миграции през 19 век, каза професор Робин Дарлинг Йънг, която изучава църковна история в Католическия университет на Америка във Вашингтон.

Развитието на ултраконсервативни ислямски течения като уахабизма в Саудитска Арабия, съчетано със създаването на независими държави, допълнително подхрани това, каза тя. Войната на Америка в Ирак през 2003 г. и последвалият хаос още повече влошиха положението, каза тя. "Особено в районите, където уахабитският ислям е силен - като Арабския полуостров, християните са подложени на повече ограничения", каза Йънг. "ОАЕ се опитват да си създадат по-добър образ пред Запада, като позволяват обществени християнски богослужения при определени ограничения."

Католиците в ОАЕ обаче смятат за важно да благодарят на управляващите шейхове в ОАЕ за възможността свободно да извършват богослужения. По време на неотдавнашна литургия в "Дева Мария" отец Андре Франсиско Фернандес поведе богомолците в молитва, призовавайки Бог да благослови "управниците на ОАЕ", като конкретно спомена президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Халифа бин Зайед Ал Нахаян и владетеля на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

Проповедта на Фернандес в този ден беше съсредоточена върху притчата за хлябовете и рибите - историята за това как Исус Христос нахрани множество от 5000 души само с пет хляба и две риби. Свещеникът призова слушащите да пазят вярата си и да гледат на света с отворено сърце. "Всеки ден се случват чудеса", каза той на енориашите. "Необходимо е да вярваме." /БТА


ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.