• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Фъстъчено масло – по-полезно от очакванията

Фъстъчено масло – по-полезно от очакванията

/КРОСС/ Като продукт, направен от смлени фъстъци (печени или сурови) фъстъченото масло е много по-полезен продукт, отколкото много хора предполагат.

В случаите, когато можем да разчитаме, че фъстъченото масло е произведено единствено от фъстъци, можем да сме сигурни, че с него ще си набавим редица полезни хранителни вещества.

Фъстъченото масло е богат източник на основните хранителни вещества белтъчини, ненаситени мастни киселини, сложни въглехидрати и фибри. Интересен факт е, че съдържанието на наситени мазнини във фъстъците е изключително ниско.

В състава на фъстъченото масло присъстват също повечето витамини от група В, витамините А, С и Е и важни микроелементи като калий, магнезий, калций, селен, мед и цинк.

Ясно е, че наред с много приятните вкусови качества, този състав гарантира и няколко незаменими здравни ползи от редовната консумация на фъстъчено масло.

Превенция на високия холестерол и проблемите със сърцето

Като количество и качество на мастните киселини истинското фъстъчено масло има почти пълно сходство със зехтина. Изобилстват моно- и полиненаситените мастни киселини, които помагат за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Тяхното действие се допълва много добре от високото съдържание на ниацин (витамин В3), който е сред природните продукти с най-изявено холестеролпонижаващо действие.

В допълнение ненаситените мастни киселини действат и противовъзпалително, поддържайки състоянието на кръвоносните съдове и намалявайки риска от тромбози и сърдечни проблеми. За намаляване риска от сърдечносъдови проблеми допринася и високото съдържание на калий във фъстъченото масло.

Контрол върху кръвната захар

Има научни доказателства, че моно- и полиненаситените мазнини подобряват чувствителността на клетките към инсулин и улесняват действието му за намаляване и регулиране на кръвната захар.

Хранителните продукти, които едновременно имат ниско съдържание на прости захари и високо съдържание на ненаситени мазнини и могат да се ползват успешно като десерт, са много малко и фъстъченото масло е точно от тях. В дългосрочен аспект редовната му консумация може да подсигури защитата то развитие на диабет.

Стимулиране на имунната система

Наред с богатото разнообразие от микроелементи и витамини, някои от които – мощни антиоксиданти, фъстъченото масло съдържа и е добре познатият полифенол ресвератрол, който допълва защитата от свободните радикали и подсилва активността на имунната система, осигурявайки и известно противораково действие.

По-успешна борба с наднорменото тегло 

И в този аспект ползите от консумацията на фъстъчено масло са подсигурени на няколко фронта. От една страна високото съдържание на фибри и протеини, а от друга липсата на наситени мастни киселини, улеснява загубата на тегло при хора, които успеят да заменят сладките храни в менюто си с фъстъчено масло.

Макар и да произлиза от кухнята на коренните американски племена, фъстъченото масло, означавано и като трахун, е сред традиционните хранителни продукти и на нашата трапеза. Това позволява редовно да се да се възползваме от полезните му свойства.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.