• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Марси Рийс: Трябва да се знае кой дърпа конците на медиите

Марси Рийс: Трябва да се знае кой дърпа конците на медиите

София /КРОСС/ Българските граждани трябва да са наясно със собствеността на медиите, за да знаят на кого да се доверят. Това смята посланикът на САЩ у нас Марси Рийс, която бе специален гост в дискусията „Медиите като инструмент за завладяване на държавата", организирана от Центъра за изследване на демокрацията и Фондация „Конрад Аденауер".
Като бивш журналист уважавам ролята на медиите в демократичното общество и съм респектирана от нея. Свободният поток от слово е ключов за целия свят. В едно демократично общество медиите трябва да информират гражданите и гласоподавателите, да правят дискусии, аргументира се Рийс.
За нея е ясно, че по дефиниция правителството работи за хората и е назначавано от хората, но то не може да работи добре, ако няма открит дебат за публичната политика, ако хората не са информирани добре за идеите, концепциите.
Хората имат достъп до информация от много източници, особено заради онлайн медиите, определено ни е трудно коя точно да проследим и на коя да се доверим. Говорим за концентрация на собствеността на медиите, защото въпреки богатото меню, което ни се предоставя, на пазар с ограничена собственост от няколко групи хората получават субективни становища и на мнението на обществото се влияе еднопосочно, смята посланикът.
За нея в България проблемът е, че много често не сме информирани кой е собственикът на съответната медия и човек не може да се ориентира дали да й се довери.
Според посланика на Щатите придобиването на много медии от малко хора се обвързва с политически интереси, ограничава предлагането на публикувани становища, дава възможност на собствениците да диктуват редакционното съдържание, пише news.bg.
Това може да се отнася от най-малките местни спорове до международните новини. Ако зрителят получава само една гледна точка и дори не го знае, той е дезинформиран, категорична е Рийс. Тя призова да знаем кои са собствениците на медийния канал, кой го финансира, откъде идват парите, „кой дърпа конците на редакторите".
Рийс счита, че на Балканите съществуват добри закони, но трябва и добра регулаторна рамка, за да говорят журналистите свободно. Сега се стига и до автоцензура, притеснена е тя.
Посланикът припомни и миналогодишно проучване на „Конрад Аденауер", според което само 1 от 6 българи смята, че медиите са свободни. Потиснатите медии не дават обективна гледна точка, изтъкна Рийс.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Над 90 % от медиите в България са собственост, обслужват интересите и манипулират БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО от МОСКВА, там е заровено кучето, от там ВГОРЧАВАТ ЖИВОТА на Българите ! Русия е душманинът на България и е крайно време с твърди и решителни действия да се отървем от тази задушаваща ни бесилка !

11.03.2015 12:05:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.