• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Десислава Танева: Имаме пътна карта за справяне с африканската чума

Десислава Танева: Имаме пътна карта за справяне с африканската чума

/КРОСС/ България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на Нова телевизия и предаването „Събуди се". Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата така, както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така ,че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани, каза министърът.

По думите на Десислава Танева свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата. По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една - това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година, добави тя.

Министърът беше категорична, че са взети всички необходими мерки. Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване, каза Танева.

България е 12-тата държава в ЕС, в която навлезе чумата. Ние обаче сме държавата с най-малко огнища и най-малко пострадали стопанства, каза тя и добави, че предстоят още по-рестриктивни мерки срещу разпространяването на заболяването. Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се справи с проблема заради това, че на територията на цялата страна, освен дивите свине, е унищожила личните стопанства веднага, за да не достигне заразата свинекомплексите, добави тя.

Земеделският министър заяви, че местата за загробване са избрани от експерти и са изключени всички рискове за почвата и водата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ама пъпчива чумо ! Ако "еврпейските" мерки за справяне с болестта е да се затрие цял един отрасъл...да ви п..кая на мерките! Значи традицията ви пречела! Прасенцето в задния двор ви пречи! И как така досега нямаше ни чума,ни хума? Това става по нашите ширини от векове! И как така в Русия няма чума?! Или може би глиганите,заразени с чумата са пратени от Путин? Пфу !

27.07.2019 11:09:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.