• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Опазването на околната среда вече е основна тема на цялото общество

Опазването на околната среда  вече е основна тема на цялото общество

/КРОСС/ Интервю с Емил Георгиев - Председател на ПК " Екогласност"

- "Европейският боклук" стана тема №1. Хората се питат, къде бяха Екоактивистите досега?

- През последния месец сме свидетели на акция след акция срещу незаконните отпадъци, внасяни в България откъде ли не. Свидетели сме и на многобройни обещания за затягане на контрола на пристанища и проверка на всеки контейнер. Същественият въпрос е - защо чак сега? Защо ръководството на МОСВ не обърна внимание на многобройните наши сигнали, подкрепени със снимков материал още от края на м. август 2019 година? Не ни вярваха или съзнателно не реагираха, т.е. прикриваха вноса на бали с отпадъци с неясен произход. Така, че ние от ПК "Екогласност" бяхме и продължаваме да сме на мястото на доказани и единствени активни и всеотдайни природозащитници. Само през изминалата година алармирахме многократно за различни екологични престъпления, извършвани под дебелата сянка осигурена от чадъра на държавни, общински, право-охранителни органи и разни други инстанции.

ТЕЦ - Димитровград

За да не бъда голословен ще започна с боклука. Още през месец август Екогласност направи репортаж за доставения от Италия боклук в ТЕЦ Димитровград. Пратихме документи и видеоматериали до всички централни медии. Подадохме жалба в МОСВ. Сигнализирахме община Димитровград. Как мислите, дали министър Нено Димов ни удостои с внимание, дали националните ефирни телевизии и медии отразиха събитието? Не! Те останаха глухи, слепи и неми. Но в социалните мрежи и интернет пространството температурата надмина 1500 градуса по Целзий! Ще добавя, че при тази температура в ТЕЦ-овете горят "Европейския боклук".

- Може би не сте били достатъчно настойчиви?

- Не съм съгласен и ще се аргументирам с пример. През месец януари 2019 година, наши активисти от Бургас сигнализираха за безпардонно унищожена дюня на къмпинг "Златна рибка". Когато отидохме там се натъкнахме на гигантски строеж директно на самия морски плаж - на "Шофьорския плаж". Подадохме жалби до Главния прокурор, Областна прокуратура Бургас, ДНСК, РИОСВ, МОСВ, МРРБ, Главния архитект на община Созопол ... Не писахме само до Светия синод! Какво се случи? Всички тези институции дружно защитиха строежа на фирма "Главболгарстрой". Указа се, че този хотел е "брегоукрепване". Хотел на 5-6 етажа, в защитена местност е брегоукрепване, при твърд и устойчив бряг! Прекрасно взаимодействие между институциите!

- Тези неуспехи отказаха ли ви от каузата на която сте се посветили?

- О, не! В никакъв случай. Тези битки не бяха съвсем без резултат.
Строежа на морския бряг остана, но кмета Рейзи продължава да бъде подсъдим. Боклука в Димитровград не беше изгорен, но той моментално изчезна. През месец декември 2019-а в ефир поискахме оставката на министър Нено Димов. След месец той бе отстранен от длъжност и в момента знаете, че е арестуван и тече следствие за неговите екологични престъпления. Миналата седмица отново пратихме наши видео материали за незаконния боклук под моста на магистрала Струма. Собственика на площадката беше обявен за национално издирване. Чух, че вече се предал и го очаква сурова присъда.

- Обвиняват еколозите, че търсят само политически дивиденти, а не реално свършена работа?

- Сигурно има истина в това което казвате. Сигурно има и еколози които търсят и "твърди" дивиденти? Но пак казвам, мога да говоря само от името на Екогласност. Нашата основна цел е опазване на въздуха, водата, природата, живота и здравето на всички български граждани. Например ние не сме против развитието на ски зоните. Напротив подкрепяме всяко такова начинание, стига да е в рамките на световните екостандарти. Знае се кои са тези т.н."еколози", които станаха милионери от такива протести.

Моста на АМ Струма край гр. Дупница

И вместо в България да има силно развит зимен туризъм се задоволяваме с три ски центъра. Такива еколози унищожиха Витоша като ски център.Нещо повече, явно изпълнявайки чужди поръчки направиха всичко възможно да саботират и изграждането на втори кабинков лифт на Банко.

- Имате ли поглед какво става в малките населени места?

- Екопрестъпленията нанасят щети на природата като цяло. Няма значение дали са в селата, големите градове, или на запустяло поле. Тази есен направихме видеорепортаж за цех за изгаряне на гуми - внос от ЕС. Цехът се намира в землището на село Сланотрън община Видинско. За тази проверка сме прилагали и прилагаме видеозапис. Този цех има разрешение за експериментална дейност. Но на практика тук от години се изгарят тонове негодни за употреба гуми внос различни държави. Тази дейност замърсява хиляди дка земеделска земя. Въпреки многобройните ни сигнали, от МОСВ и РИОСВ Монтана прикриваха и продължават да прикриват това безобразие.

Цех за горене на гуми в с. Сланотрън община Видин

В края месец декември в предаване на телевизия Евроком алармирахме, че до моста на магистрала Струма, който горя през лятото на 2019 година и нанесе щети на транспортното съоръжение за над два милиона лева, отново се складират бали с боклук. Преди седмица излъчихме актуален видеорепортаж от който е видно, че там продължават да се складират бали с отпадъци. Заснехме и незаконно сметище в близост до град Дупница, където се изхвърлят всякакви отпадъци. Общинските и държавните институции са напълно безразлични. Глухи, слепи и неми. Цял месец мълчание и когато ситуацията стана взривоопасна, най-после националните ефирни телевизии до които пратихме репортажите си позволиха да ги излъчат.

- Как виждате бъдещето на опазване на околната среда в България?

- Въпреки големия обществен интерес, към темата за опазване на околната аз съм умерен оптимист. Дълги години Правителството и управляваните от него министерства и прилежащите им контролни органи бездействаха, а в много случаи и прикриваха редица екологични престъпления. Но от началото на тази година ситуацията се промени. Удовлетворен съм от факта, че с неуморния труд на всички активисти на Екогласност гражданското общество се събуди и Опазването на околната среда, вече е основната тема на цялото общество

 

 

.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.