• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Пържолите на бъдещето ще се отглеждат в лаборатория

Пържолите на бъдещето ще се отглеждат в лаборатория

/КРОСС/ Световното население расте, което прави изхранването му все по-трудно. Животновъдството е сред сферите в хранителната промишленост, които често предизвикват сериозни дебати. Освен от хуманна гледна точка, отглеждането на все повече и повече животни, за да се изхранват повече и повече хора става по-скъпо и дори вреди на околната среда.

Учени от САЩ и Великобритания са на път да намерят решение на проблема, което може да се хареса на всички - отглеждано в лаборатория месо, съобщава БиБиСи. Учени от Университета на Бат например са успели да отгледат животински клетки върху съвсем обикновена трева.

Сега те работят върху усъвършенстване на процеса, така че той да може да се използва в индустриален мащаб. Ако това е успешно, то ще бъде възможно един ден да има месни продукти, които са "отгледани" като растения и няма да е необходимо да се отглеждат и убиват животни.

"В бъдеще ще може да се вземе биопсия от прасе, да се изолират стволови клетки, които да се отгледат и да се сложат в биореактор, който да ги увеличи многократно. Прасето ще е все още живо и щастливо, а вие ще имат много бекон", коментира Ник Шортън от Университета "Аберъстит", който също работи по подобни технологии.

Месо по поръчка

При сегашните методи "култивираното" месо е истинска, чиста мускулна тъкан. Тя няма текстурата и вкуса на първола или друг месен продукт, с който хората са свикнали. За да се получи това, учените трябва да добавят към мускулната тъкан мазнини и свързващи клетки. И всичко това трябва да може да се прави в много голям мащаб.

"Искаме да разработим биореактори и биопроцес за тях, чрез които да отглеждаме мускулни клетки в голям мащаб, който е икономичен, безопасен и висококачествен, за да можем да ги доставяме като култивирано месо на колкото хора желаят", коментира Мариан Елис от университета на Бат, която ръководи проекта.

Ако разработката е успешна, повече няма да има необходимост да се убиват каквито и да е животни. Вместо това ще са нужни единствено здрави клетки от тях, които след това ще се множат отново и отново. Елис казва, че повечето анализи посочват, че ако технологията навлезе, това ще доведе до осезаемо намаляване на парниковите газове, ще освободи много земеделска площ, ще намали консумацията на питейна вода и енергия. Освен това култивираното месо ще може да се продава лесно и ще предизвика интерес, осигурявайки нужния глад за месо, без да наранява животни.

Учените вече работят и по комерсиализиране на технологията. Елис и Илтуд Дънсфорд са основали компанията Cellular Agriculture, която ще цели да събере науката и бизнеса в едно. Компанията смята, че ще са нужни поне пет години преди технологията да може да започне да придобива масовост.

Основното предизвикателство ще е дали хората ще искат подобно месо. От една страна хората масово вярват, че всичко натурално е добро, а щом е от лаборатория, значи не е. Предварителните проучвания на компанията показват, че 20% от британците казват, че биха яли подобно месо без да се притесняват. 40% отговарят, че не биха яли, а останалите все още не могат да преценят. По-младите хора, по-богатите и тези в градовете са по-отворени към идеята.

Полезни нъгети

В САЩ са дори и по-напред с лабораторните ястия. Панираните пилешки парчета, популярни като нъгети, са смятани за едни от най-вредните храни. Въпреки това компанията Just е избрала именно тях, за да ги отглежда в лаборатория.

Пред онлайн изданието CNET Just коментира, че използва клетки от перушината на живо пиле, които взима с биопсия. След това избира най-здравите клетки и ги размножава в биореактор и ги израхнва с растителни хранителни вещества. В рамките на две седмици има достатъчно месо за нъгет.

В компанията има и екип от готвачи, които работят заедно с учените. Те помагат за избирането на правилния баланс различни клетки, за да се постигне добър вкус. Just е уверена в продукта си и вече започва да го предлага на хора, които да пробват неговите вкусови качества, които са много близки до "истинските" нъгети. Компанията вече започва да работи и по метод за отглеждане на говеждо месо.

Само в САЩ вече има още няколко компании, които работят по свои култивирани месни продукти. Сред тях са SuperMeat и Memphis Meats, които също първо залагат на пилешкото, а втората работи и патешко месо. Тези месни продукти се нуждаят от разрешение на регулаторите, за да могат да се комерсиализират. Когато такова бъде получено, Just планира да предлага първите си продукти в избрани скъпи ресторанти в Азия и постепенно да разшири пазара си.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.