• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Да се говори за сексуалното насилие е трудно. #MeToo променя това

Да се говори за сексуалното насилие е трудно. #MeToo променя това

/КРОСС/ Психологията ни кара прибързано да обвиняваме жертвите на сексуалния тормоз, но движението #MeToo може да направи по-лесно да се говори за това, коментира психологът Никола Райхани (Nichola Raihani) от Университетския колеж в Лондон на страницата на NewScientist, цитиран от НаукаOFFNews.bg.

В резултат на скандала с поредицата твърдения за сексуално насилие от страна на медийния магнат Харви Уайнстийн започна масово онлайн движение - милиони жени споделят своите истории за сексуален тормоз и злоупотреба с помощта на хаштага #MeToo, който стана известен след туит на актрисата Алиса Милано.

Поразително е колко много хора в Twitter или Facebook казват, че са били жертва на сексуално блудство или тормоз.

Ако мащабът на проблема е толкова огромен, защо никой нищо не е казал досега? Наистина, защо всички са мълчали?

Данни от психологията и еволюционната биология предлагат обяснения защо хората не казват на другите, когато се случват лоши неща с тях. Жестока приумица на човешката психология е, че ние до голяма степен не симпатизираме на жертвите, дори търсим начин да ги обвиним за собственото им нещастие, даже когато в това няма никаква логика. Всъщност разбирането, че жертвата по някакъв начин е виновна, може да предизвика гняв, а не съчувствие.

И е много лесно да се приписва вина. В случая на сексуално насилие обвиненията са твърде познати на всички:

Била е с къса пола. Отишла е сама в стаята му. Била е пияна.

Колкото повече се знае за обстоятелствата, толкова е по-вероятно хората да кажат, че нещата биха могли да бъдат различни, само ако жертвата е изглеждала или е действала по различен начин.

Психологията, която ни помага да оцелеем, ни прави несправедливи

Може би една от причините да го правим, е за да запазим вярата си за един справедлив свят, където се случват лоши неща само на лошите хора и всеки получава това, което заслужава. Тази дълбоко вкоренена логика може да бъде полезен психологически инструмент. Например вярата в един справедлив свят е свързана с повишена устойчивост и по-добро психично здраве сред оцелелите при непредвидими и разрушителни събития като земетресения. Дълбоко вкоренените убеждения, че светът като цяло е предвидим и в него има ред, помага на хората да запазят чувството си за личен контрол върху живота си пред лицето на случайни непредсказуеми бедствия.

Но има някои тъмни странични ефекти, когато става дума за нашата оценка на твърденията за сексуален тормоз и злоупотреба. Не е чудно тогава, че много жени, които са изпитали това, не искат да дадат възможност да бъдат обвинявани или съдени несправедливо заради лошите постъпки на другите.

Но въпреки този страх много жени вече говорят открито. Как движението #MeToo прави нещата по-различни?

Случват се две неща. Първото е, че броят на историите може да преодолее естествената ни склонност към недоверие. Обвиняващите жертвите са склонни да се фокусират върху отделните случаи. Може да се предположи, че според нашата психология на "справедливия свят", е лесно да се хвърлят клевети срещу един нещастен индивид, за разлика от усилията да запазим тази представа, сблъсквайки се с историите на много хора, които казват едно и също.

Второто е силата на мнозинството. Обвинявайки някой в злоупотреба в много отношения е наказателен акт, независимо дали това ще доведе само до накърняване на репутацията му или до съдебно преследване. Колективното наказание в много отношения може да се възприеме като по-легитимно и наказващо като жертвите в същото време са добре защитени срещу опасността от отмъщение, когато обединят силите в сравнение с това да се борят поединично. Хората са по-малко склонни да търсят наказание, когато цената за това е твърде висока.

Показателно е, че потокът от обвинения продължава да расте и трябва да очакваме това да продължи - с всяка следваща претенция потенциалната цена от добавянето на вашия глас, макар и все още значителна, все пак ще намалява.

Движението #MeToo няма да спре.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.