• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Проф. Георги Михайлов: Проблемите на специалистите по здравни грижи са трупани години

Проф. Георги Михайлов: Проблемите на специалистите по здравни грижи са трупани години

/КРОСС/ "Проблемите, които намериха израз в протеста на специалистите по здравни грижи са натрупвани през годините. За съжаление, сегашният екип на ръководството на Министреството за здравеопазването в лицето на министър Ананиев не се обърна към сериозните проблеми в здравеопазването". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов в сутрешния блок на БСТВ.

"Ние отдавна предлагаме това, за което настояват протестиращите. Предложенията ни съвпадат с тези на протестиращите не защото има координация, а защото на всеки човек, който се занимава със здравеопазване, му е ясно къде е заровено кучето", коментира проф. Михайлов. По думите му става дума за начина на финансиране и управление на системата; в съществуването на търговски дружества, а оттам - в едно фрагментарно и дълбоко разслоение на заплащането в отделните лечебни заведения. "От 340 болници в България, над 100 са вече частни. Да не говорим, че не е ясно дали имаме нужда от толкова болници, когато населението ни е под 7 млн. души", заяви професорът.

"Болниците с частна дейност имат за задача печалба - те концентрират дейности, които са печеливши. В тези болници, когато пациентът използва консумативи и медикаменти, които не се реимбурсират от НЗОК, той е длъжен да си ги купи", уточни народният представител. Михайлов изрази мнение, че всеки управител на лечебно заведение с държавно участие е бил потърпевш от Закона за обществени поръчки, тъй като той създава абсолютно ненормални условия за работа на лечебните заведения.

"Исканията на протестиращите за 2 минимални работни заплати са реалистични", каза проф. Михайлов. Той призова да си припомним какви са минималните работни заплати в останалите ни съседки, като констатира, че нашите са с над 100 евро по-ниски. "Как се живее с 1120 в България с две деца?", попита риторично професорът. Според него това искане е реалистично и то няма да оправи проблемите в семействата на хората, избрали тази високохуманна и трудна професия.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.