• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Миланов: Здравната реформа се руши

Проф. Миланов: Здравната реформа се руши

/КРОСС/ Настройването на частни срещу държавни и общински болници е тотална грешка. Затова предупреди проф. Милан Миланов в ефира на БНТ.

"Главата не ме боли, но ми се развъртява, когато чуя здравна реформа", отсече лекарят. Той припомни, че здравната реформа е била направена 1998-2001 г., приети са четири закона и започнало нейното разрушаване.

Според него здравната реформа не е бетонирана, а е в хаос, защото лекарите лекуваме и работата върви, но не върви не в тази посока от 2001 г. насам.

Най-добре за проф. Миланов е да бъде поизчистена жестоко здравната реформа, да си остане НЗОК и да има надграждане на доброволни, а не застрахователни модели.  "Какво правим догодина, откъде ще вземем пари, за да дадем пак, защото общинските болници са се превърнали в хоспис", запита лекарят и призова шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев хубаво да опознае здравната система, а не само с молива и химикалката.

В здравеопазването има пари, но голямата грешка на българските учени е, че здравето, а не болестта е стока, предупреди проф. Миланов. На въпрос как би коментирал злоупотребите с ТЕЛК, проф. Миланов заяви, че ТЕЛК трябва да отиде към НОИ и не го учудват проверките на прокуратурата. За правосъдна бърза процедура, с която насилниците да се вкарат в затвора, призова лекарят относно зачестилите насилия над медицинските специалисти. Той настоява да се вземат мерки и за насилието над полиция, държавните чиновници, учителите. "Ние сме общество, което се развива по пътя на омразата към всички и всеки", каза още проф. Миланов.

До решението се стигна, след като медици от общински болници в цялата страна изразиха недоволството си от ниските възнаграждения. В края на януари медиците от Козлодуй излязоха на протест. Те поставиха и 10-дневен срок на Ананиев да разреши проблема с нищожните заплати. Медиците бяха подкрепени и от своите колеги в Карлово. Борисов се зарече, че д окато е на власт, няма да закрива болници. Той разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че се обмисля идеята да се осигурят средства за общински болници чрез предоставянето им на "защитен" статут.

Вчера протестираха и лекари в Бургас, срещу закриване на кардиохирургия заради високи наем от 204 000 лева, след търг.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.