• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Миланов: Новата методика за разплащане с НЗОК е убийствена

Проф. Миланов: Новата методика за разплащане с НЗОК е убийствена

/КРОСС/ Сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че целите на лекари и пациенти не се различават", каза завеждащият централната реанимация в „Пирогов" проф. Милан Миланов в интервю за Нова телевизия. 

„В понеделник имаме медицински съвет на болниците, ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите", разказа проф. Миланов. „Три месеца ръководството на БЛС зад гърба на лекарите води преговорите с НЗОК и се съгласи на тази убийствена, престъпна методика на разплащане. Те са виновни, че доведоха нещата до ситуация, в която в третия месец от годината да се обсъжда намаляване на пътеките", коментира той.

„Няма държава в света, в която единствено пациентът да е в центъра на здравната система, пациентът и лекарят са в центъра на системата, те са сиамски близнаци. Методиката удря едновременно пациентите и лекарите, защото проблемът ще отиде и към доболничната помощ. Тази методика е престъпна и проблемът не е само в лимитите", добави той.

„Не може болницата да бъде лимитирана по бюджет, винаги рамковият договор да се сключва на база обем и цени на услугата, а сега не се лимитира услугата, а се лимитира бюджетът", коментира проф. Миланов. „Бюджетът на НЗОК е лош и през август или септември ще се наложи актуализация", прогнозира той.

„Най-потърпевши ще бъдат пациентите. За първи път касата закова бюджетите. С ограничението да се използват 80% от бюджетите болниците ще работят до 22-23 число от месеца и пациентът ще трябва да търси къде има болница, в която да може бъде обслужен. На него ще му се наложи да влиза в листи на чакащите", коментира заместник-председателят на парламентарната здравна комисия д-р Емил Райнов, депутат от „БСП лява България".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.