• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Атанас Мерджанов: Борисов публично призна за нестабилност в коалицията

Атанас Мерджанов:  Борисов публично призна за нестабилност в коалицията

/КРОСС/Интересно хрумване е Румяна Бъчварова да бъде предложена за вътрешен министър, смята зам.-председателят на "БСП - лява България". Сигурността на гражданите е застрашена при едно разстроено МВР, казва той в интервю за "Дума"

- Г-н Мерджанов, как приемате неочакваното предложение на премиера Бойко Борисов, което той направи вчера в Народното събрание, вицепремиерът Румяна Бъчварова да оглави Министерството на вътрешните работи?
- Бих определил предложението на министър-председателя като "интересно хрумване". Ако вицепремиерът Румяна Бъчварова, която сега отговаря за коалиционната политика на правителството, стане вътрешен министър, тя ще е втората жена, заемала този пост, поне по мои спомени.

- Смятате ли, че тя ще успее да се справи на този труден и сложен ресор, който се тресе от скандали и е все още нереформиран?
- Ще бъде интересно как г-жа Бъчварова ще се справя с ангажиментите във вътрешното министерство. Любопитно е как ще си разменят ролите г-жа Бъчварова и г-жа Кунева, тъй като по длъжност и характеристика, поне до този момент, г-жа Кунева отговаряше за координацията в сектор "Сигурност".

- Как ще коментирате изненадващата поява на премиера в Народното събрание вчера?
- Да, пристигането на премиера Бойко Борисов в парламента наистина изненада депутатите. Внезапната му поява говори и е сигнал за няколко нещо. Първото от тях е публичното му признание за нестабилност в управляващата коалиция. Очевидно е, че има вътрешен дефицит на доверие между партиите, които са в нея. Министър-председателят призна, че под натиск отвън и отвътре е длъжен да направи съответните смени в сектор "Сигурност".
От думите на Бойко Борисов е очевидно, че в определени отношения министър-председателят признава безсилието си заради това, че "му се въртят номера зад гърба, и то не от някой друг, а от коалиционните партньори".
Не бива да бъде отминат и фактът, че премиерът използва пленарната зала за една своеобразна оперативка на коалиционните партньори, на които се гневно се скара и размаха предупредително пръст.

- Приемате ли подобно поведение и прецедент ли е то в политическия живот на страната?
- Едва ли може да бъде прието като нормално останалите политически субекти, представени в Народното събрание, да стават преки свидетели и да бъдат занимавани с отношенията и с разчистването на сметки между коалиционните партньори в управлението. Да припомним, че те изтъкваха нееднократно добрите си отношения и толерантност като предимство и принос в управлението на държавата. Само че сега се оказа, че минусите в техните отношения са много повече.
Призовавам управляващите партии и коалиции да бъдат така добри, сериозни и отговорни към управлението на страната и да не занимават цялото ни общество със собствените си вътрешно-коалиционни проблеми.
Не трябва да се заиграва с термини като "въпрос на чест", "морал", "достойнство", защото напоследък твърде спекулативно се употребяват тези понятия. В крайна сметка първостепенна отговорност на министър-председателя е да управлява страната публично, прозрачно и законово.

- Вие заявихте още в сряда, че оставката на Веселин Вучков говори за нестабилност на правителството...
- Да, хвърлената оставка на вътрешния министър говори за проблем в мнозинството. Той е ключова фигура в едно правителство и с неговата оставка резонно възниква въпросът за стабилността на кабинета. Няма друг случай вътрешен министър да си подаде оставката 4-5 месеца след старта на правителството. Очевидно става въпрос за неразбирателство в правителството, още повече, когато става въпрос за отношенията между премиера и министър от ГЕРБ.
Само преди седмица Веселин Вучков обяви намеренията си за нова административна реформа в МВР. Какво се случва с нея? Още не е отшумяла серията показни убийства, а със затоплянето на времето се очаквало и увеличение на бежанския поток. Държавата само ще загуби от едно разстроено МВР, което трябва да се грижи за сигурността на гражданите.
По въпросите на сигурността министър-председателят носи особена отговорност. Още повече, че изборът на министър е негов персонален.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.