• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Защо МВнР не трябва да приема обяснението от руското посолство

Защо МВнР не трябва да приема обяснението от руското посолство

/КРОСС/ „Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Mакедония" - това е тезата, застъпена от руския втори по ранг дипломат при срещата му в българското външно министерство.

Приемам, че в подобни казуси българската страна няма нужда от излишно нагнетяване на напрежението, но...има правила и те задължително трябва да се спазват.

Изказването на министър Лавров, в което той визира именно България, а не отделно неофициално лице, не е изказване на редови депутат от Госдумата (примерно Жириновски), представител на руската православна църква или НПО (примерно Дугин), а на министър на външните работи, т.е. на първото лице на руската дипломация. Министър Лавров по дефиниция и още повече от трибуната на Държавната дума не се изказва по повод събития или твърдения от неформален характер. Той визира официална България, поради което тезата на руския дипломат е несъстоятелна като минимум, най-малкото защото никога и никъде не е имало изказване на българско официално лице в подкрепа на тезата, която Лавров разви. Идеята, че руският министър е избрал да коментира частни изказвания, е преднамерена манипулация, защото правило в дипломацията е, че официални лица коментират официални политики. За другото се правят задължителни уточнения.

Тъй като бившият министър Вигенин си позволи да отправи критики към министър Митов, нека поясня - българският външен министър - при това всеки, не само конкретно заемащият сега пост - има не само правото, но и задължението да реагира. Снишаването в този случай е недопустимо, дори забранено. Отсъствието на реакция, вън от съмнение, ще се изтълкува като мълчаливо съгласие с непредвидими негативни последствия за страната, т.е. ще се възприеме, че позицията на Димитров е позиция на страната. Лавров вдигна летвата, и този въпрос не в двустранното поле, а българската реакция се следи от нашите съседи, в Европа и от съюзниците.

В този смисъл казаното от руския дипломат в София не може и не трябва да удовлетворява българската страна. Уточнението, направено от руския дипломат, трябва да дойде от самия Лавров, който е първоизточникът. Именно за това трябва да се настоява. Може да бъде направено и в телефонен разговор или по друг начин, но трябва да се направи.

Иначе излиза, че на високо равнище си правим провокации, а ги опровергаваме на чиновническо.

 

Илиян Василев - посланик на България в Русия (2000-2006 г.). Основател и почетен председател на Българския икономически форум и на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Член на УС на Българската асоциация за външна политика. От 2007 до 2011 г. е председател на Делойт България. Заместник-председател на българския Реформ Юнион Клуб. Инициатор и координатор на Софийското бизнес училище. Управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегически рискове Innovative Energy Solutions.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.