• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Преглед на съботния печат

Преглед на съботния печат

/КРОСС/ Тримата в оставка остават министри поне седмица

В. 24 часа

Поне още седмица ще продължи чакането на тримата министри в оставка - Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, да бъдат освободени от постовете им. Причината е, че след оттеглянето на кандидата за министър на транспорта Александър Манолев премиерът Бойко Борисов нямал фаворит за поста. Вариантът, при който вицепремиерът Валери Симеонов поема Министерството на туризма, а Николина Ангелкова - транспорта, също вече бил отпаднал.

България 4-а в ЕС по ръст на заплатите

В. 24 часа

С 8,3% са нараснали заплатите в България през второто тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година, показват данни на Евростат. Това поставя страната ни на четвърто място в Европейския съюз по ръст на заплатите.Преди нас се нареждат Унгария с 12,5%, следвана от Латвия с 10,2%, Хърватия с 10% и Литва с 9,8%. България отбелязва напредък спрямо първото тримесечие на 2018 г., когато годишният ръст на заплатите ни е бил 6,3%. Това обаче е рязко забавяне от последните три месеца на 2017 г., когато годишният ръст е бил 13%.
Шефът на Агенцията по горите подава оставка

В. Сега

Инженер Григор Гогов, директор на Изпълнителната агенция по горите, ще подаде оставка заради сигнал за конфликт на интереси. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов по време на първото заседание на Централния епизоотичен съвет заради африканската чума по свинете, което се провежда днес, предаде БГНЕС. Оставката на шефа на агенцията идва след разследване на Нова ТВ за това дали е имало злоупотреби при изграждането на оградата по румънската граница, предназначена да спира навлизането на диви животни у нас. Според министър Порожанов нямало данни за конфликт на интереси, но въпреки това е взето решение за рокадата.

Падането на монопола на НЗОК вървяло с 2% по-висока вноска

В. Сега

Единият от двата подготвени от здравното министерство варианти за нов здравен модел - този с пълна демонополизация на здравната каса, също предвижда увеличаване на данъчно-осигурителната тежест. При варианта с няколко каси, които да поемат основния пакет, който сега е грижа само на НЗОК, трябва да има и ръст на здравната вноска с 2%. Това съобщи clinica.bg, позовавайки се на проект, представен от здравното министерство на лекари и фармацевти.

Моделът с падане на монопола на НЗОК е предпочитан от министъра на финансите Владислав Горанов, докато МЗ смята за поудачен варианта, при който се въвежда задължителна допълнителна застраховка в частните фондове от 12 лв. на месец, а НЗОК остава задължителна за всички. Тя обаче ще поема само лечение до 700 лв., като 15% от него ще се плащат от пациента. Частните застраховки пък ще покриват лечението над тази сума.

Омбудсманът критикува министър Ананиев за новата здравна застраховка

В. Монитор

Омбудсманът Мая Манолова критикува остро здравният министър Кирил Ананиев за евентуалното въвеждане на задължителна здравна застрохавка от 2 процента.

Никой от нас не е виждал концепцията или стратегията на здравния министър, с която той даде заявка, че ще прави реформа. От това, което се чува в публичното пространство, всъщност нищо не става ясн, заяви тя пред Нова телевизия.

По изчисления на финансисти тя ще се равнява на 12 лева месечно.

Не виждам никакви промени, никаква заявка за промени, именно в тази част - отношенията лекар-пациент, в цените на клиничните пътеки, в цените на лекарствата. Доколкото имам информация, се провеждат срещи с представители на различни съсловия, но това, което чувам от тях, е, че те също не са виждали документа, заяви Мая Манолова. В подкрепа на критиката си тя обясни, че не е ясно какво ще се промени в предоставянето на медицинските услуги.

С 10 лв. скача кубик дърва на километър

В. Монитор

десетина лева скача кубикът на километър между различните складове по-малко от 2 месеца преди зимата. Във Варна цепениците са с 5-10 лв. по-скъпи от миналия септември, почти толкова е ръстът и в Кюстендил. В Стара Загора пък цените се вдигнаха с десетарка на тон за по-малко от месец, а в Русе и Бургас те достигнаха 180 лв. за тон. На 2-3 км от Околовръстното шосе кубик букови или дъбови дърва за огрев поскъпва с над 30 лв., показа проверка на „Монитор".

Земеделското министерство предлага компенсация за стопаните, заклали прасетата си

В. Стандарт

Стопаните с регистрирани домашни прасета да получат парично обезщетение, ако заколят животните си. Това е една от мерките срещу африканската чума по свинете, които земеделското министерство ще предложи следващата сряда на заседание на правителството. Подготвят се и законодателни промени, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на Централния епизоотичен съвет.

Все още не е ясно какъв ще е размерът на компенсацията, каза Порожанов: "Имаме обща визия, но няма да споменавам числа в момента. Искаме да погледнем като цяло възможностите. Това ще го коментираме с финансовия министър. В конкретния случай не говорим за някакви огромни числа. Ние не можем да стимулираме по някакъв начин и незаконни животни, защото нито по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, нито по регламент можем да предявяваме подобни разходи. Това, което ще внесем като предложение на следващото заседание на Министерския съвет, е стимулиране на усвояването на животните в 20-километрова зона - говоря за домашен двор животни-свине, 20-километрова зона около индустриалните ферми, така че да стимулираме тези, които са законни, да бъдат стимулирани", поясни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.