• 31 Май 2020 |
 •  USD / BGN 1.7563
 •  GBP / BGN 2.1710
 •  CHF / BGN 1.8245
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 15°C

Борсата в САЩ даде ясен сигнал, че митата отнемат от растежа

Борсата в САЩ даде ясен сигнал, че митата отнемат от растежа

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп често цитира борсовия подем като доказателство за успеха на икономическата си политика, така че се надяваме да е забелязал спада на индекса Dow Jones (на 30-те водещи американски компании) в понеделник от 2,4% поради ескалиращия митнически спор между САЩ и Китай, пише Wall Street Journal.

Акциите са по принцип волатилни, но никой не отрича, че тези дни те се движат в голяма степен успоредно с перспективите за търговска сделка. В петък те се понижиха, след като Тръмп вдигна митата върху китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%. После същия ден се покачиха заради информациите, че двустранните преговори са били „конструктивни”. В понеделник акциите отново спаднаха, след като Китай отвърна с налагане на мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

При затварянето си на ниво от 25 325 пункта в понеделник индексът Dow Jones e близо 1300 пункта по-ниско, отколкото бе през януари 2018 г., когато Тръмп започна офанзивата с митата, и въпреки най-добрите 12 месеца за икономическия растеж от 2005 г. и силните корпоративни печалби. Борсата понякога изпраща фалшиви сигнали, но в този случай ясното послание е, че митата ще отнемат от растежа.

Американците изглежда се съмняват, че митническата стратегия на Тръмп ще успее да извоюва по-справедлив търговски режим, но президентът искрено вярва, че митата са безплатен обяд.

„По-силният от очакваното растеж през първото тримесечие (3,2%) бе силно подпомогнат от митата вътху китайски стоки. Някой хора просто не го разбират”, заяви Тръмп чрез Twitter в понеделник.

Митата обаче са данък, който повишава цената на китайските стоки за американските потребители и производители. Те увеличават и цената на местни стоки, котио се конкурират с Китай, тъй като производителите са склонни да вдигат цените заедно с конкуренцията. Това се случи например с пералните машини.

Тръмп вероятно сочи увеличението на БВП през първото тримесечие заради ръста в нетния износ, след като вносът спадна. Това обаче дойде след подема при вноса през втората половина на 2018 г. заради по-бързия растеж в САЩ и заради опита на компаниите да изпреварят по-високите мита.

Работните места в промишлеността, която разчита на експортните пазари, се увеличиха през 2017 и 2018 г., но този растеж се забави през последните месеци, след като митата усилиха несигурността.

Окончателният икономически разход от митата е трудно измерим, защото се простира отвъд митническите ставки, като включва влиянието на несигурността върху търговията и инвестиционните решения.

Няма обаче икономист, като изключим съветника в Белия дом Питър Наваро, който да мисли, че митата представляват нетна икономическа полза.

Дон Рисмилър от Strategas Research Partners оценява, че по-високите мита ще отнемат 0,5 процентни пункта от годишния ръст на БВП. Половината от ефекта се отдава на сниженото икономическо доверие и понижените инвестиции.

Тръмп може и да мисли, че тази цена си заслужава, ако се постигне сделка, която отваря китайския пазар за по-честни правила на търговия и инвестиции, но икономическата полза е сделката, а не митата, които са чиста икономическа загуба.

Източник: investor.bg

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.