• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Научна конференция, посветена на митрополит Панкратий, се проведе в Стара Загора

Научна конференция, посветена на митрополит Панкратий, се проведе в Стара Загора

/КРОСС/ В Стара Загора се проведе научна конференция, посветена на митрополит Панкратий и на 50-годишнината от избирането му за духовен архиерей на Старозагорската митрополия. Във форума участваха патриарх Неофит, митрополити и епископи от Българската православна църква. Свои спомени и доклади за личността на владиката представиха духовни лица, учени и общественици, съобщава БНР.

Конференцията откри патриарх Неофит. Образът, който БПЦ ще запази за своя събрат, обърна се към хората негово светейшество е образът, който ни е завещан от самия Бог Исус Христос, от този, който не дойде, за да Му служат, но да послужи.

Старозагорският митрополит Киприян, който е бил подстриган за монах от Панкратий и който организира тържествата в престолния град на митрополията, определи своя духовен учител като мъдър архипастир, любящ отец, изряден молитвеник, изкусен оратор, блестящ администратор, далновиден общественик, тънък дипломат, а Сливенският митрополит Йоаникий заяви специално за "Хоризонт", че помни Панкратий преди всичко като добър човек и служител на Бога, защото добротата, когато отсъства, тогава настъпва мрак в душите на хората.

Старозагорска митрополия издаде книга и представи филм за покойния владика. Довечера в залата на старозагорската опера ще има концерт в памет на старозагорския митрополит, а в неделя в храма "Въведение Богородично" Българският патриарх Неофит ще бъде посрещнат тържество от духовници и миряни и ще бъде отслужена Божествена света литургия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.