• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Един от одиторите на КТБ в тежък конфликт на интереси

Един от одиторите на КТБ в тежък конфликт на интереси

/КРОСС/Управляващият съдружник в "Делойт одит" Силвия Пенева е била в тежък конфликт на интереси по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ). "Делойт одит" е една от трите компании, които извършиха одит на КТБ след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. Разкритието направи в сутрешния блок на TV7 и NEWS7 Вера Ахундова от неправителствената организация "Ние, гражданите".

"Ние получихме информация, че след затварянето на банката на 20 юни са извършени плащания за над 200 млн. лв. Не знам дали е точната цифрата, но решихме да проверим някои от тях. От доклад се вижда, че има извършени операции в 22:21 ч. на 20 юни. Обясниха ни, че някои от операциите може да се извършват ръчно. Това, което открихме сред клиентите на банката, които са получили откази, или чиито плащания са минали, е дама наречена Силвия Георгиева Пенева. На 20 юни е извършила превод на 2,56 млн. лв., който не е минал и е върнат обратно по сметката ѝ на 30 юни. В това няма проблем. Възмутителното в случая е, че на 20 октомври г-жа Пенева е внесла документи при квесторите за извършена цесия (прехвърляне на вземания) и на 21 цесията е осчетоводена. Това означава неимоверен конфликт на интереси. Тази дама, или фирмата, която управлява не е трябвало да участва в този одит", разясни казуса Ахундова. Според нея одитът е опорочен.

Данните ѝ сочат, че оценките за загубите са варирали между 800 млн. и 1,2 млрд. лв., а не както обяви БНБ - за 4,2 млрд. лв. "Били са принудени, докладът е бил върнат, за да се увеличат обезценките до 4,2 млрд. лв.", категорична е Ахундова.

И според икономиста проф. Христина Вучева методиката тенденциозно е сменена, но дори и по нея обезценката не би трябвало да е 4,2 млрд. лв. "За мен е много фрапиращ случая (с цесията - бел. ред.), защото на заседание на временната парламентарна комисия беше съобщено, че не са осчетоводени всички цесии, които са нормална търговска операция. Сега виждаме, че има лице, което е пряко свързано с квесторите и неговата цесия се осчетоводява. Това е много смущаващо от гледна точка на професионалната етика", категорична е проф. Вучева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.