• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Аполо 13: Триумф в провала

Аполо 13: Триумф в провала

/КРОСС/ Датата 17 април 1970 г. остава символична за много повече от три човешки съдби. Милиони хора по света са притаили дъх в очакване на развръзката на една космическа мисия, която по съществото си е неуспешна, но щастливият й финал я бетонира в историята като героична победа.Корабът е изстрелян на 11 април 1970 г., а по план екипажът трябва да осъществи първото кацане в лунните възвишения Фра Мауро, останали встрани от възможностите за изследване от предишните мисии "Аполо". Номер 13 от програмата е предхождана от поредица персонални промени в екипажа, станали обект на много спекулации и различни версии през годините. Ракетата-носител носи името Сатурн V, командният модул - Одисей, а лунният - Водолей.

Командирът Джеймс Лавел, Фред Хейз (пилот на лунния модул), Джон Суайгарт (пилот на командния модул) и контролният център в Хюстън срещат няколко изненади още в първите два дни от мисията, но след близо 56 часа проблемът е сериозен. "Хюстън, мисля, че имаме проблем" са думите, изречени от Суайгарт и останали ебмлематични до днес. Само секунди след на пръв поглед рутинната задача да включи шалтера за хомогенизиране на криогенните резервоари, аварията е на лице. Вторият кислороден резервоар избухва, а в следствие на аварията блокира и първият. Командният модул с основната част от ресурси е на практика загубен на 400 000 км от Земята. Единственото решение е да се използва лунният модул, който се превръща в "спасителната лодка" на тримата астронавти, макар да е предназначен за двама.

Часове по-късно въздухът във Водолей се пренасища от въглероден диоксид и екипажът е застрашен от задушаване. Наземният състав в Хюстън вече е започнал поредица от сложни изчисления, за изпълнението на абсолютно непознати до момента процедури, които да осигурят надеждно прибиране на тримата астронавти. Междувременно с подръчни материали те създават филтър, който да осигури пречистването на въздуха в лунния модул. След критичните повече от 141 часа, в които Лавел, Хейз и Суайгарт запазват изключително самообладание, е време за последния етап. Те се разделят с Водолей, заемайки места в спускаемата капсула. На 17.04.1970 г. тя се приводнява успешно в Тихия океан. На 4.5 км е самолетоносачът "Иво Джима", от който излита военен хеликоптер, за да прибере астронавтите в кораба. Ден по-късно тримата, вече преминали медицински прегледи, са транспортирани в Хавай, където са посрещнати от семействата си и американския президент Ричард Никсън.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.