• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Червенякова: При всеки обрив трябва да се търси лекар

Проф. Червенякова: При всеки обрив трябва да се търси лекар

/КРОСС/ Продължават изследванията на пациенти, които са били в контакт с болни от морбили, съобщават от Министерството на здравеопазването. Към момента има пет лабораторно потвърдени случая, а за 12 деца от Благоевградско са изпратени проби за изследвания, но според здравните власти става въпрос за морбили. Като предпазна мярка в Разлог се затваря педиатричното отделение.

Пред БНР националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова посъветва при всеки обрив и съмнение за морбили да бъде търсен педиатър - инфекционист или друг специалист.

"Почти с началото на заболяването, с неразположението и високата температура, се появяват и характерни белези - освен обрива, има и други характерни клинични признаци, по които диагнозата може да бъде поставена", обясни инфекционистът в интервю за предаването „Преди всички".

Според нея в момента ситуацията със заболяването е тревожна.

„Една от засегнатите общности, което е в Разлог и областта, е ромската. Там много трудно контактните могат да бъдат изолирани, защото семействата имат повече деца. Контактите вече са направени. Трябва да изчакаме и ежедневно да наблюдаваме".

Проф. Червенякова коментира и новите настроения за неваксиниране на децата: „Просвета, просвета и пак просвета. Ако сега на вратата ни чука морбили доста сериозно, утре ще се появи друго заболяване, което ни държи нащрек. Възможността да се запознае обществото, да има информация стои от една страна. От друга страна има норми и поведения, които трябва да се спазват от обществото, ако то иска да работи и да се развива. Трябва да се намери механизмът, който трябва да се спазва. Задължителните имунизации и профилактика трябва да бъдат спазвани. Трябва да се върне доверието към лекаря".

Проф. Червенякова определи като сериозен проблем липсата на кадри и ниското заплащане.

Световната здравна организация определи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г. Организацията посочва, че през 2018 г. случаите на морбили са нараснали с 30%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.