• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Интересни факти за един от най-големите градове в Европа

Интересни факти за един от най-големите градове в Европа

/КРОСС/ Москва превъзхожда по население не само градовете, а много държави по света, включително и България.

Със своите 12 млн. жители, градът е в Топ 10 най-населените. Обитателите му са повече от гражданите на Норвегия, Швейцария, Португалия и мн.др.

Нормално е един толкова космополитен град да има и впечатляващо метро. Московската подземна железница се ползва от около 9 млн. души на ден. 12-те линии са с дължина от 310 километра. Метрото разполага с 82 станции и почти 10 000 мотриси, които в най-натоварените часове се движат през 90 секунди.

Има слух, че под руската столица има тайна мрежа. Наричат я Метро-2. Смята се, че тя свързва серия от военни бункери с Кремъл и други стратегически съоръжения, пише prot.bg. За това обаче няма официално потвърждение.

Москва е на трето място по най-много милиардери на глава от населението. Тя е изпреварена само от щатския Ню Йорк и китайския мегаполис Хонконг. Там живеят 73 милиардери, които притежават общо състояние от 297 млрд. долара.

Голяма част от тях, включително Роман Абрамович, живеят в Заречие - кварталът на богатите.

По време на дългата си история Москва е изгаряла безброй пъти. Тъй като къщите в миналото са били предимно дървени, огънят се разпространявал много бързо.

През 1737 г. е един от най-силните пожари. На 29 юни 1904 г. градът пък преживява истинско торнадо, което унищожава няколко близки села (в рамките на днешна Москва) и изкоренява вековните дървета в района на Соколники.

Катедралата "Успение Богородично" в Кремъл е най-старата оцеляла сграда в Москва. Към днешна дата тя е на 538 години. Построена на 12 август 1479 г.

 

Кремъл - най-голямата средновековна крепост в света, е исторически комплекс в центъра на руската столица, обявен за един от най-красивите президентски дворци на планетата. Сградата е построена от италианци. Първоначално бял, Кремъл е пребоядисан в червено след Октомврийската революция.

Волга е най-дългата река в Европа. Тя е свързана с Москва чрез канал, който е открит на 15 юли 1937 г. Дължината му е 128 км, а чрез него руската столица има връзка с 5 морета - Бяло море, Балтийско море, Каспийско море, Азовско море и Черно море.

Руската столица може да се похвали с повече от 3 500 исторически улици, алеи, булеварди, магистрали и бързи пътни артерии. Една от най-старите от тях е улица Арбат. Тя е на 520 години.

Молочный переулок пък е в топ 10 на улиците с най-скъпи имоти в света. Тук квадратен метър струва 30 500 долара. Най-скъпата московска улица, на която може да се наеме имот, пък е Столешников, където са най-скъпите бутици в руската столица. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.