• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Прекратиха разследването срещу Московски за смъртта на сина му

Прекратиха разследването срещу Московски за смъртта на сина му

/КРОСС/ След близо година прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски за причиняване на смърт по непредпазливост. На 2 февруари миналата година при инцидент с управлявана от него моторна шейна загина тригодишният му син. В продължение на година по разследването на бяха давани каквито и да е подробности, а 8 месеца след инцидента се оказа, че делото било в грешната прокуратура. В крайна сметка с постановление от 2 януари прокурор Емилия Варадинова прекратява разследването и заявява, че Московски не носи отговорност за катастрофата, която е определена като случайно деяние. За решението обаче се разбра едва сега - след информация на в-к „Сега".

Инцидентът с моторната шейна стана на 2 февруари 2018 година. В продължение на 5 дни по случая беше мълчание, а единствената информация, разпространена от МВР беше, че вероятната причина за катастрофата е неравност по трасето. В крайна сметка Националното следствие започна разследване срещу Московски за причиняване на смърт по непредпазливост. На осмия месец от него обаче прокуратурата откри, че делото било в грешната прокуратура и реши да го премести от Софийската окръжна в Софийската градска прокуратура, която трябвало да разследва министри. По това време пък Московски вече дори не беше министър, тъй като в края на август подаде оставка заради автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. След оставката си Московски стана вицепрезидент на Черноморската банка.

В крайна сметка с постановление от 2 януари прокурор Емилия Варадинова от СГП стига до извода, че катастрофата е случайно деяние и Московски не носи отговорност за нея, не бил длъжен и не можел да предвиди последиците.

Според Варадинова смъртта на детето безспорно е предизвикана от падането от шейната, но наличието на инцидент не означава задължително, че водачът е виновен. Московски не бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението й, нито с каква скорост може да кара, нито каква екипировка е нужна.

В постановлението се цитират отговори от официалния представител на канадската марка за моторни шейни, че предлагат на всичките си клиенти теоретичен и практичен курс за управлението на снегомобили, но той не е задължителен. На купувачите обаче се разясняват основни правила, за които те се подписват, че са разбрали - че трябва да се кара внимателно и бавно, с предпазно облекло и каска, препоръчителната максимална възраст за водачите е 16 години, а шейната е едноместна.

Злополучната шейна обаче е втора ръка, а собственикът й - семеен приятел на Московски - не преминал през инструктажа за безопасност, нито направил такъв на бившия транспортен министър. От постановлението се разбира и че регионалният горски директор определя трасетата за движение на подобни превозни средства, а пътят, по който се е движел Московски при инцидента не е бил разрешен за спортни мотори. От община Самоков също са определили маршрути за движение на моторни шейни, но и те не включват злополучното трасе.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Роден в плевен, завършил в Свищов!!!

21.01.2019 23:40:54

myr

Не знанието не е оправдание! Обикновен човек биха го разчекнали по съдилищата! Но надали има по-тежко наказание от съвестта, че си убил детето си....

21.01.2019 22:53:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.