• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

На 5 март 1904 г. Никола Тесла се опитва да обясни феномена „кълбовидна мълния"

На 5 март 1904 г. Никола Тесла се опитва да обясни феномена „кълбовидна мълния"

/КРОСС/На 5 март 1904 г. Никола Тесла се опитва да обясни феномена „кълбовидна мълния"

Кълбовидната мълния е толкова рядко и загадъчно събитие, че до този момент няма категорично научно обяснение за случването му. Всички описания се базират на недостатъчни и ненадеждни свидетелства на очевидци. Според голяма част от тях, кълбовидната мълния се появява от облаците и се придвижва по странна траектория, наподобявайки живо същество. Изумителното е, че може да преминава през дървета, стени на къщи и други предмети и да се взривява при появата на дори малки шумове близо до нея.

Никола Тесла, физикът изобретил променливото напрежение, вероятно е успял и да създаде кълбовидна мълния в неговата лаборатория. Той пише през 1904, че "никога не е виждал огнени кълба, но е успял да разбере тяхното формиране и да ги получи по изкуствен път". И до днес учените се мъчат да възпроизведат резултатите му. Поради тази причина много учени си остават скептици за тяхното съществуване. Но разказите на очевидци наблюдавали естествено образували се кълбовидни мълнии датират още от времето на древните гърци.

Някои теории предполагат, че тези кълба са плазма. Според други, те са резултат от химиколуминисцентни процеси - светлина получена при химическа реакция.

През Август 2013 изследователите от военновъздушната академия на САЩ в Колорадо създават и фотографират бели плазмоидни кълба в тяхната лаборатория. Дори самите изследователи не са сигурни дали са успели да създадат прословутата кълбовидна мълния. Затова те наричат феномена "подобен на кълбовидна мълния атмосферен плазмоид".

Споменатите снимки не са дадени в оригиналната статия, а за жалост не успях и самия аз да ги намеря в интернет.

По-малко от месец след това, изглежда имаме значително развитие по въпроса, поне ако може да се вярва на екип от китайски изследователи. Те твърдят, че са успели да заснемат естествено образувала се кълбовидна мълния. Това се е случило още през Юли 2012, но едва сега се дава публичност на резултатите (това поведение съм го наблюдавал многократно - не знам защо учените провеждат някакъв експеримент или правят някакво откритие, но го обявяват месеци и дори години след това). Заснемането на кълбовидната мълния станало случайно - всъщност учените били поставили камери и спектрометри с цел да изследват нормалните светкавици получаващи се при гръмотевична буря, но получили неочакван бонус.

Животът на кълбовидната мълния бил под две секунди (1.3 сек. по-точно), но това не попречило да и направят спектрален анализ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.