• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Борисов за мерките срещу коронавируса: Връщащите се от рискови места да спазват 14 дни карантина

Борисов за мерките срещу коронавируса: Връщащите се от рискови места да спазват 14 дни карантина
Най-важна в тази ситуация е дисциплината, заяви премиерът

/КРОСС/ На извънредния Съвет по сигурността заради коронавируса премиерът Бойко Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период.

„Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази както дисциплината – хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм - министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок".

Държавата сформира щаб, който ще бъде оглавен от проф. Венцислав Мутафчийски, който ръководи ВМА. В щаба влизат секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, МВнР, здравното министерство.

В страната има около 2000 теста за изследване на вируса. Поръчани са още 1000. Те ще са безплатни, но ще се прилагат само на хора със симптоми, за всички останали те не се препоръчват.

Затяга се контролът по сухопътните граници - до края на седмицата сухопътните и морските гранични пунктове ще бъдат оборудвани с термокамери. Те са поръчани и пътуват към България, обяви проф. Мутафчийски:

„Пунктовете са 100, така че е необходимо технологично време за монтирането на дистанционните термометри. Те ще бъдат разпределени в граничните пунктове. Това няма да затруднява трафика“.

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари, съобщиха за БНР от пресслужбата на авиокомпанията. Пътниците, закупили билети, ще могат или да променят датата на пътуване, или да им бъде възстановена сумата.

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари, съобщиха за БНР от пресслужбата на авиокомпанията. Пътниците, закупили билети, ще могат или да променят датата на пътуване, или да им бъде възстановена сумата.

Кризисният щаб за коронавируса към правителството препоръчва да се отменят всички масови публични прояви на закрито.

Тези на открито не са толкава опасни, каза проф. Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски призова всички, които се завръщат в България от райони със зараза от коронавирус и имат симптоми, да се изследват:

Ако има зачервено гърло, температура, кашлица, да не се самоуспокояват, че е друго заболяване. Елате при нас, ние ще установим за какво заболяване става въпрос. Всички сили и средства, необходим за установяването на потенциално заразени, са в ход“.

До момента направените изследвания за коронавирус у нас са 30, всичките са отрицателни.

Относно липсата на защитни маски у нас проф. Мутафчийски обясни, че повечето от големите производители са от Китай, затова в момента  България разчита на резерви. За медицинския персонал има маски и 8000 защитни облекла

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.