• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Изложбата "ДИМ" разказва историята на тютюневата индустрия в Пловдив (снимки)

Изложбата "ДИМ" разказва историята на тютюневата индустрия в Пловдив (снимки)

/КРОСС/ Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна" е едно от централните събития, създадени специално за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата. Чрез текстове, фотографии/видеа и предмети, и със своята иновативна сценография, изложбата дава възможност на публиката физически да съпреживее историята, да участва в разказа за историята на Пловдив и България през тютюна и тютюневата индустрия. Изложбата е посветена на хората, създали „Тютюневия град", на работниците в него и на целия икономически и културен механизъм, движен от тютюна десетилетия наред. Разказът в нея обхваща последните близо 150 години история и се развива от никотиновите следи от Османската империя през Първото пловдивско изложение до македонското движение, работническите стачки, войните, външната политика на България и трусовете на системата.


Тютюнът, този традиционен поминък, навлязъл в българските земи още през 17 в. постепенно, от регионална ориенталска стока, се превръща в основен двигател за бързо икономическо развитие на младата българска държава, променяйки из основи градовете. Тютюнът е фонът, на който се развива и модернизира градският живот. Тютюневата индустрия превръща селяните в граждани, привличайки ги в редиците на работещите в тютюневите складове и фабрики, същото се случва и с изгонените след войните между 1912-18 г. беломорски българи. През струйката дим може да се видят процесите на еманципация и феминизация, обхванали жените в началото на 20 в., зараждането на цели съсловия в българското общество и социалното съзряване на други. Димът е основен персонаж в окопите по време на войните, в кафенетата, в които писатели, художници обсъждат заплетени интелектуални спорове, тютюн е неизменен образ в киното, но и в бунтарските интелектуални години на киното, оставайки си може би единствената наистина конвертируема стока, по всяко време и във всяка епоха извън пределите на България.


Потапяйки се в историята, зрителите ще могат да чуят думите на тютюнотърговците Васил Кудоглу и Дончо Палавеев, на експерта Руси Генев, на тютюноработничките по време на ревизиите на Никола Господинов, на кооператорите и банковите инспектори, на въздържателните дружества и цитираните от търговците лекари, да видят оригинални видеозаписи от Балканската война, противопожарно учение във фабрика „Томасян" или дегустация на тютюни пред чуждестранни клиенти.
Изложбата е подредена хронологично и тематично, като започва от епохата на Възраждането и първите следосвобожденски години в България, за да премине през всичките трансформации на обществото през връзката им с тютюна, войните, протестите, Възродителния процес, и да достигне до наши дни в работите на най-изявени съвременни български автори.


Изложбата се реализира по идея на Светлана Куюмджиева, творчески директор на Европейска столица на културата 2019, като продукция на Фондация "Пловдив 2019". Осъществява се в сътрудничество с Държавен архив - София, Държавен архив - Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив, Национален военноисторически музей - София, Национален исторически музей - София, Национален литературен музей - София (Къща-музей „Димитър Димов"), Национален политехнически музей - София, Национална филмотека, Регионалния етнографски музей - Пловдив, Регионален исторически музей - Пловдив, Исторически музей - Асеновград, Исторически музей - Благоевград, Исторически музей - Смолян, Исторически музей - Хасково, Градска художествена галерия - Пловдив, Софийска градска художествена галерия, сайт „Изгубената България", Архив на БНТ, Гражданска група "Станимашка Фотографчийница", Илюстрация БѢло море. Консултанти: доц. д-р Михаил Груев, гл.ас.д-р. Борис Стоянов.

Снимки Държавен архив Пловдив и София

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.