• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

На 7 септември 1964 г. е открит ЕМО "Етър"

На 7 септември 1964 г. е открит ЕМО "Етър"

/КРОСС/ На 7 септември 1964 година се провежда тържеството, с което е открито едно от най-известните средища на културата в България.

За кратък период от време музеят „Етър” се превръща в едно от емблемите на страната.

Попаднеш ли в музея, можеш да надникнеш в един различен свят—очарователен и примамващо автентичен—това е светът на възрожденските българи. Тук миналото е пренесено през времето и пространството, за да бъде споделено с поколенията и преживяно от посетителите.

Музеят „Етър“—мечта, вградена в камък и дърво
Лазар Донков е в основата на създаването на „Етър“-а, чиито сгради са характерни за района на Централна Стара планина от втората половина на ХVІІІ и ХІХ век. Периодът на индустриална България тепърва предстои, а занаятчийското производство е в своя възход.

При изграждането на музея са включени реставрирани обекти, съществували на същото място, други са пренесени от различни селища, а трети – са пресъздадени по архитектурни чертежи и рисунки.

Традиционни технически съоръжения, задвижвани с вода; жилищни сгради с помещения за занаятчийско-търговска дейност и обекти с обществено и култово значение—това са музейните обектите, които могат да бъдат разгледани.
Единствената в България колекция от действащи водни съоръжения се намира в ЕМО „Етър“.
Етър е старо име на Янтра—реката, която минава през град Габрово. Избрано е за име на музея като символ на връзката между реката и развитието на занаятите в региона.

Етнографски музей на открито „Етър“ притежава единствената в България колекция на технически съоръжения, задвижвани с вода. Десетте обекта работят пълноценно, благодарение на съществувалата в миналото вада, която по-късно е коригирана и оформена от създателите на музея.

В основа на експозицията са три обекта, намиращи се на същото място, където са и днес—воденица караджейка, тепавица и валявица. Постепенно в музея са пренесени и изградени гайтанджийска одая, воденица долапкиня, бичкиджийница, точило, струг за гаванки, струг за бъклици и още една валявица.

Архитектурният ансамбъл „Занаятчийска чаршия“ представя главна градска улица от периода на Българското възраждане. Ансамбълът от къщи включва пресъздаване на съществували в Габрово и околностите му оригинални архитектурни образци.

В „Етър“-а майсторите сами произвеждат и продават изделията си, както е било в миналото, а туристите могат да наблюдават старинните технологии, да разгледат оригинални инструменти, да се докоснат до уменията на занаятчиите и да отнесат вкъщи техни изделия.
Етнографски музей на открито „Етър“ е открит на 7 септември 1964 година, а негов първи директор става Лазар Донков.
Наред с майсторите и обслужващия персонал, през 1967 г. започват работа първите екскурзоводи. Колективът на музея постепенно се увеличава.

Музейната структура се допълва с нови специализирани отдели. Те имат за основна задача проучването, документирането и съхраняването на материалната и духовната култура на населението от района на Централна Стара планина. Създава се отдел „Фондове“, фотографско ателие, библиотека и други спомагателни звена.

През 1989 г. музеят е награден с орден „Кирил и Методий“—първа степен. На „Етър“-а е призната заслугата за опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.

В наши дни мисията на Етнографски музей на открито „Етър“ се реализира от амбициозен екип, който наброява близо седемдесет служители, разпределени в различни области—научна, работа с публики, техническо обезпечаване. Музеят работи целогодишно, а през летния период е важно участието на младежите доброволци.

След Лазар Донков директори на музея са Станчо Станчев (1977–1988), Иван Николов (1988–1992), Ганчо Христов (1992–1993), Карамфила Грудова (1994–2001), Валентин Тинчев (2001–2005), Пенка Колева (2005–2008), доцент д-р Ангел Гоев (2008–2014), а настоящ директор е доцент д-р Светла Димитрова (от 2014).
Повече подробности за историята на ЕМО „Етър“ могат да бъдат прочетени в неговия летопис.
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.