• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Наско от БТР: Няма да спрем да правим българска рок музика

Наско от БТР: Няма да спрем да правим българска рок музика

/КРОСС/ Рок легендите от БТР представиха първия сингъл - „Моята сила" от предстоящия си нов албум. Групата ще представи поне още един сингъл - „Невидими стени" преди на 29 март догодина, ще имаме възможността да чуем целия им нов албум на премиерата - концерт в зала 1 на НДК.
Автор на музиката и текста на „Моята сила" е Славчо Николов, аранжиментът е на Б.Т.Р., а прекрасният филмиран видеоклип е режисиран от Асен Блатечки.
Групата не изневерява на себе си и характерното си звучене, за радост на своите фенове.

За новия клип, за бъдещите планове и за силата, която движи групата все по-напред и нагоре, разговаряме с вокалиста Наско.

- Страхотен клип, страхотна песен! Само едно ме притеснява - дали си изгасихте огъня след края на снимките?
- Разбира се, разбира се, не сме застрашили нищо и никого.

- За сметка на онзи от клипа виждам, че огънят в очите - на теб и на групата - гори ярко. Клипът наистина е много интересен, песента естествено носи послание.
- Заслугата за хубавия клип е изцяло на Асен Блатечки. Той беше логичният избор след „Бензин". Филмът пожъна невероятен успех. Направен е така грамотно, че - да, той беше най-логичният избор.

- Стана ясно, че новият ви албум излиза в края на март догодина. Дотогава къде да ви виждаме и слушаме преди да се скриете от публиката, за да довършите албума?
- Най-лесният начин да се ориентират хората къде да ни слушат е Фейсбук страницата ни, там обявяваме всички участия, всичко най-ново, веднага щом сме го решили, така че това е най-сигурният начин. Иначе поне до нова година ни очакват концерти, ще пътуваме до Арабския полуостров, ще посетим нашите сънародници там. В Новогодишната нощ ще свирим някъде, още не сме взели решение къде точно. Вече след Нова година наистина ще трябва да довършим албума. Силно се надявам да имаме втори, а защо не и трети сингъл покрай пускането на диска, заедно с видеа към тях.
Много е трудна обстановката, човек да си позволи да прави такива клипове. Не напразно казах при представянето, че ни хареса да работим като истински кинаджии.

- Това, което ще зарадва вашите фенове, сигурна съм е, че не изневерявате на себе си, на това разпознаваемо звучене на БТР, не бягате от стила, който вече сте наложили.
- Ами, много е интересно. Винаги се опитваме с всяка нова песен да подходим по различен начин. Да помислим какво ще й отива най-много, стараем се да експериментираме поне с една песен във всеки албум. Като говоря за експерименти ще ти дам пример с „Несбъдване" от миналия албум, за първи път имаме дует, чисто филмова музика. В „100 надежди" пък половината инструменти са народни - гайда, тъпан, тамбура. Винаги се стараем да направим нещо различно, така че и на нас да ни бъде интересно, и на хората. В същото време ние сме БТР.

- Вие сте разпознаваеми. Хората чуват музиката, чуват твоя глас и няма нужда да бъдете представяни.
- Да. Някак си оставаме ние.

- БТР не може да бъдат сбъркани! Какво ви движи вече толкова години. Ежедневно виждаме как групи идват и си отиват, но вие доказахте, че в България може да се прави качествена музика.
- Нашите семейства много ни поддържат, винаги са до нас, приятелите също, това, че ние обичаме тази музика и не правим компромис с нея по никакъв начин, всичко това са фактори, които ни карат да не спираме и да се движим напред. Всъщност, когато се появят трудности те още повече ни сплотяват и мотивират.

- Май това е ключът зад всяко позитивно развитие - единството. Доста хора биха могли да вземат пример от вас за това.
- Който иска - нека да се учи. Има една приказка, че занаят се краде. Ние сме гледали по-големите групи - Щурците, Сигнал - като малки, като тийнейджъри. Сега вече можем да се похвалим, че са ни приятели. Ние сме гледали какво и как правят и не случайно, когато представям песни от албума „Дежа вю" казвам, че това е нашия поклон към тях. Към това, че те са ни научили как се прави хубава българска музика. Това не трябва да се забравя.

- Така е, трябва да има приемственост. А как гледате вие на по-младите ви колеги, идват ли за съвет?
- И да, и не. Някои просто крадат. На други не им прави впечатление, не желаят да вземат нищо от нас, може би не им трябва, а пък трети идват и питат. За съжаление виждам приемственост само в най-младите, те се опитват.
Това е между другото най-хубавият период, когато си млад, не си даваш сметка за трудностите и се хвърляш с главата напред и се бориш, и това е единственият начин , защото трябва да преобърнеш света.
Силно се надявам младите да продължат да го правят, защото в последните години много малко от тях излязоха, напоследък има силно профанизиране на новия ефир. Но трябва да отбележа, че стават и добри изпълнители, стават хора, които се борят. Така че, винаги ще има хубава българска музика, въпросът е да има къде да я чуеш, къде да я гледаш.

- Има вече няколко предавания за млади таланти, конкретно за музиканти. Слава от ден до пладне или шанс за младите изпълнители, как смяташ?
- Аз дори нямам предвид тях. Това е шанс да получиш 15 минути слава. Разбира се, ако имаш кой да ти помага, да те напътства, няма предвид продуценти, а близки хора, има вариант да стане нещо от тебе. Но на следващата година идва друг, само за година нямам как да стане нещо извънредно. Трябва да се полагат усилия, не само пари, дори те идват в последствие, с мисъл;та за поне 5-10 години напред. Разбира се плановете са едно, реалността е друго, но ако ти желаеш едно нещо силно, то непременно ще се случи.

- Кое е най-важното послание, което искате да достигне до вашата аудитория?
- Ние няма да спрем да правим българска музика, рок музика и се надяваме новите неща, които ще излязат да ви харесат, защото ние ги правим с голяма любов.


Радина Христова

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.