• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Президентът Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на културата за приноса им към духовността

Президентът Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на културата за приноса им към духовността

/КРОСС/ „Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е онзи най-светъл и истински български празник, който никога не остарява и не губи своя блясък". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2, на която удостои с висши държавни отличия дейци на културата и изкуството. Държавният глава благодари на всички, посветили се на културата, образованието и науката, които отстояват каузата да възпитат и отгледат бъдещите поколения в стремеж към просветеност, човешко развитие и духовност.

„Благодаря от все сърце и от името на целия български народ за усилията Ви да поддържате живо пламъчето на творчеството и създанието. Вашият талант и неуморен труд са гарант за по-светлите дни на нацията ни. Защото само просветените и извисените духом могат да водят народа си, който да върви уверено напред и да посрещне предизвикателствата на бъдещето", обърна се президентът към участниците в церемонията.

С орден „Стара планина" първа степен беше удостоен скулпторът проф. Крум Дамянов, дългогодишен преподавател към катедра „Скулптура" към Национална художествена академия. Името на акад. Дамянов е свързано с редица от забележителните мемориални ансамбли в България - „Бранителите на Стара Загора", „Създателите на българската държава" - Шумен, „Асеневци" - Велико Търново, „Часовниковата кула" - Хасково и други. Негови творби са притежание на галерии и колекции в Австрия, Белгия, Германия, Норвегия, САЩ, Франция, Холандия, Южна Корея. Участвал е в множество изложби в България и в чужбина.

С ордени „Св. св. Кирил и Методий" първа степен бяха удостоени оперната певица Соня Йончева, художника проф. Милко Божков, скулптора проф. Божидар Козарев, художника проф. Станислав Памукчиев, режисьора и сценарист Иглика Трифонова, писателите Деян Енев и Георги Господинов, за принос в областта на културата и изкуството.

Иглика Трифонова е утвърден кино режисьор и сценарист. Започва кариерата си на режисьор на документални филми, сред които са „Разкази за убийства" и „Възможни разстояния", удостоени с международни награди. Дебютира в игралното кино като режисьор и сценарист с нашумелия филм „Писмо до Америка", събрал множество международни награди. През 2011 г. на кинофестивала в Кан Иглика Трифонова печели наградата за най-добър сценарий в Централна и Източна Европа, който през 2016 г. реализира със заглавието „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син".

Георги Господинов е един от най-четените и превеждани български автори по света. Неговият „Естествен роман" връща интереса на българския читател към родната литература. Преиздаван е 11 пъти до днес и се превръща в най-превежданата българска книга след 1989 г., публикувана на 23 езика. Вторият му роман „Физика на тъгата" става Български роман на годината (2013) и получава изключително признание в Европа и САЩ като обръща погледите на читателите по света към нашата литература.

Деян Енев е едно от големите имена на съвременната българска литература. Работил е като учител и журналист в редица печатни издания. Зад гърба си има над 2 000 журналистически публикации и 19 издадени сборника с разкази. Сборникът „Господи, помилуй" получава годишната награда „Хеликон" за 2004 г. Сборници с негови разкази са превеждани и издаван във Великобритания и Австрия. Деян Енев е лауреат на голямата награда „Златен ланец" за разказ на вестник „Труд" за 2006 г. Английският превод на избраните му разкази две поредни години бе включен в дългата листа на най-престижния конкурс в света за сборник с разкази на английски език „Франк О'Конър".

Проф. Станислав Памукчиев е утвърден български художник. Професор е в катедра „Рисуване" на Националната художествена академия. Член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис" на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. Удостоен е с множество награди.

Проф. Божидар Козарев е именит български скулптор. От 1981 е преподавател в Национална художествена академия по скулптура, специалност „Резба". Специализира в Париж. Има голям брой реализирани монументални творби. От 1975 г. участва във всички общи изложби на Съюза на българските художници. Носител е на множество награди, сред които: Награда на Съюза на българските художници за скулптура на историческа тема - 1982 г.; Награда на Съюза на българските художници на името на Иван Лазаров за монументална скулптура - 1988 г. и др.

Милко Божков е утвърден живописец и график. Има над 100 самостоятелни изложби в Австрия, България, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция. Негови произведения са в колекциите на Конгресната библиотека във Вашингтон, Музея на изкуствата - Портланд, Националната библиотека на Франция, Галерията на префектура Канагава, Япония, Музея за съвременно изкуство - Шчечин, Колекция за съвременно изкуство „Петер Лудвиг" - Аахен, Колекция „Юго Вутен", Чешката национална галерия, Музея на малкия формат - Бонсекур, Белгия и др. М. Божков е носител на множество награди, сред тях национална награда за живопис „Захари Зограф" и национална награда за живопис „Владимир Димитров - Майстора".

Соня Йончева е едно от най-известните български имена на световната оперна сцена. Завършва „Класическо пеене" в консерваторията в Женева, като получава специалната награда на Женева. Печели редица конкурси, сред които изключително престижния „Опералия" в Милано, организиран от Пласидо Доминго. Пее на сцените на „Ла Скала" в Милано, „Театро Реал" в Мадрид, Националната опера в Прага, Операта в Лил, Франция, Бруклинската музикална академия в Ню Йорк. Световната музикална преса я определя като един от най-големите сопрани в днешно време.

Това е звезден миг и възможността да получиш подобно признание, в компанията на такива творци, е още една награда, заяви от името на удостоените с висши държавни отличия писателят Деян Енев. Българският писател посвети полученото отличие на „своето семейство и на децата си, които останаха в България". „Посвещавам тази награда и на българите в чужбина и искам да им кажа, че България ги очаква, защото тази хубава страна не бива да се превърне в пустиня", каза още Деян Енев. Творецът подчерта, че посвещава наградата си и на покойния писател Георги Божинов и на неговия исторически роман за Априлското въстание „Калуня-каля".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Георги Господинов е един от най-четените и превеждани български автори по света. ПО СВЕТА бил известен. Аз се чудя защо ли ни съм го чувал в България. То не човека е нещо виновен ама и останалите наградени май са от тези дето никой не ги е чувал. Да са живи и здрави. Но Нешка Робева като че ли е по известна от тях, а освен това е разнесла славата на България по света. Та нищо лично в случая.

26.05.2016 17:52:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.